Астрономи виявили кам'янисту планету мікролінзуванням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономи виявили кам'янисту планету мікролінзуванням

50
Астрофізики вперше виявили віддалену від своєї зірки кам'янисту планету методом гравітаційного мікролінзування. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.
В основі методу гравітаційного мікролінзування (так само як і методу лінзування) лежить спотворення траєкторії руху світла гравітаційним полем масивного тіла, що пророкує загальна теорія відносності. В результаті формується свого роду лінза, у якої, щоправда, закритий центр, а зображення виходить сильно спотвореним (іноді навіть один об'єкт дає кілька зображень). У методі звичайного гравітаційного лінзування лінзою виступають галактичні скупчення та інші надмасивні об'єкти. Збільшення таких лінз дозволяє отримувати зображення квазарів, галактик та інших об'єктів, розташованих в мільярдах світлових років від Землі.
У свою чергу в методі гравітаційного мікролінзування лінзою може виступати планета, зірка або навіть скупчення темної матерії (в 1993 році метод мікролінзування був вперше застосований на практиці саме для реєстрації такого скупчення у Великій Магеллановій хмарі). В рамках нового дослідження лінзою виступала планета, що отримала назву MOA-2009-BLG-266Lb. Її орбіта була розташована таким чином, що вона проходила між спостерігачем на Землі і зіркою, викликаючи збільшення блиску зірки.
Аналіз змін блиску дозволив вченим встановити, що маса планети складає близько 10 земних, а радіус орбіти - близько 3,2 астрономічних одиниць (1 астрономічна одиниця дорівнює середній відстані від Землі до Сонця). Період обертання навколо власного світила у нової планети становить, в свою чергу, 7,6 земних років.
За словами вчених, нові результати добре узгоджуються з сучасними теоріями формування планет. Так, зокрема, виявлена екзопланета є невдалим газовим гігантом. Крім цього, на думку дослідників, результати спостережень показують, що для реєстрації планет методом гравітаційного мікролінзування може використовуватися Deep Impact, який зараз знаходиться на геліоцентричної орбіті після зустрічі з кометою Хартлі 2 в листопаді 2010 року. Нова місія апарата поки не визначена.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас