Вчені розробляють новий спосіб боротьби з раком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розробляють новий спосіб боротьби з раком

58
Учені мають намір використовувати бібліотеку ДНК, взятих з органів, уражених раковими пухлинами, щоб зрозуміти, як саме формується імунна відповідь і на базі цих даних створити нове покоління антиракових вакцин.
За словами дослідників з США та Великобританії, їх метод вже на перших стадіях випробувань дає перспективні результати.
"Використання імунної системи для лікування раку є дуже цікавою сферою зараз. Те, що ми робимо, ґрунтується на новому, але перспективному напрямку", - заявив Алан Мелчер з Університету Лідс у Великобританії.
За його словами, новий метод зараз апробується щодо хворих, в яких був діагностований рак простати або рак шкіри, але в майбутньому можливо буде адаптувати метод і для інших форм раку, наприклад раку грудей у ​​жінок. Водночас дослідники підкреслюють, що зараз вони лише експериментують з новим підходом і до моменту появи робочих лікарських препаратів ще може пройти кілька років, повідомляє cybersecurity.ru.
Новий метод базується на лікуванні методом імунотерапії. Ліки, створені за цим методом впливають на імунну системи, щоб та сама боролася із захворюванням. За словами фахівців, даний напрямок є порівняно новим у медицині. Зараз лише в США схвалені кілька імунотерапевтичних препаратів, решта проходять клінічні тести або перебувають на сертифікації.
Медики відзначили, що на відміну від більшості препаратів, імунотерапевтичні ліки призначені тільки для лікування, але не для профілактики захворювань. Вони містять у собі гени для стимуляції імунної системи, щоб та почала вироблення потрібних протеїнів, так званих антигенів, який здатні вбивати ракові клітини.
Зараз декілька фармацевтичних компаній намагаються почати виробництво препаратів подібного роду, спрямованих на боротьбу з раком, однак з огляду на те, що кожна пухлина має специфічні протеїни, підібрати єдиний набір антигенів надзвичайно складно. Спільна британсько-американська команда вчених провела антигени з генно-інженерного вірусу, створеного на базі бібліотек ДНК ракових хворих.
Зараз вчені також намагаються створити препарати, які б з одного боку стимулювали потрібну імунну відповідь, а з іншого - не викликали перевантаження імунної системи. "Найбільша проблема імунології полягає в розробці антигенів, здатних впливати тільки на те, що нам потрібно, не зачіпаючи інші частини тіла. Використовуючи ДНК з тієї ж частини тіла, що й пухлина, ми значною мірою можемо вирішити це завдання", - сказав Мелчер.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас