Боргове навантаження зросло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргове навантаження зросло

Казна та Політика
638
У 2011 р. на погашення та обслуговування своїх боргових зобов'язань Україна повинна витратити $10,479 млрд., а в 2012 р. - $7,351 млрд. Такі розрахунки оприлюднив Мінфін у червневому проспекті емісій єврооблігацій країни. У порівнянні з попереднім проспектом суми зросли на $419 млн. (або 4,2%) на цей рік і на $644 млн. (9,6%) - на наступний. Навантаження на наступні роки також зросла. У 2013 р. обсяг виплат збільшиться на $589 млн. (8,1%), в 2014 р. - на $838 млн. (14,3%).
Причиною став випуск облігацій зовнішньої держпозики. Минулого тижня Мінфін здійснив випуск облігацій розміром $1,25 млрд. з терміном погашення в 2016 р. за 6,25% річних. А на початку року уряд розмістив євробонди на $1,6 млрд. Частина залучених коштів була спрямована на планове погашення єврооблігацій-2004 на $600 млн.
За даними НБУ, найбільша динаміка приросту зовнішнього держборгу в першому кварталі зафіксована саме в секторі державного управління. Показник збільшився на 4,3% - до $26,053 млрд. У центробанку підрахували, що зовнішні зобов'язання сектора держуправління та органів грошово-кредитного регулювання досягли 23,6% від ВВП.
Уряд зараз за рахунок виходу на зовнішні ринки запасається грошима на майбутнє. На думку економіста BG Capital Віталія Ваврищука, Кабмін не потребує грошей прямо зараз. Проте в другій половині року уряд буде мати потребу в "подушці ліквідності для фінансування дефіциту держбюджету". При цьому не варто забувати про необхідність погасити $2 млрд. позики перед ВТБ.
У серпні-вересні варто очікувати на збільшення державних боргів. Навіть якщо уряд пригальмує з емісією цінних паперів, боргові зобов'язання різко збільшаться у разі залучення кредиту МВФ на суму SDR2 млрд.
Втім, судячи з усього, пригальмовувати Мінфін не планує, а скоріше навпаки. Раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що його відомство вивчає можливість емісії суверенних облігацій, номінованих в рублях. На сьогоднішній день у Кабміну немає рублевих боргових зобов'язань. Основна сума боргу номінована у гривні, доларі та євро. Невелику частину боргових зобов'язань (0,3% загальної суми) складають японські ієни. Раніше були борги у швейцарських франках, але вони вже погашені. Рішення щодо доцільності виходу на російський борговий ринок уряд має намір схвалити у вересні.
На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександра Жолудя, рублеві облігації будуть користуватися попитом тільки якщо вдасться домовитися з конкретними покупцями. На сьогоднішній день Мінфін веде переговори з потенційними скупниками нових цінних паперів - ВТБ і Ощадбанком. Аналітики припускають, що рублеві папери уряд може використовувати при розрахунках за російський газ.
"Серед інших факторів, які в подальшому побічно можуть стати причиною зростання держборгу, - падіння зовнішнього попиту на українські товари, в результаті будуть зменшуватися доходи бюджету і уряд почне залучати додаткові позики на фінансування дефіциту", - сказав Олександр Жолудь. Він зазначив, що Кабмін ще не вичерпав передбачений держбюджетом ліміт зовнішніх запозичень. За законом, уряд цього року може зайняти на зовнішніх ринках близько $4,5 млрд.
Втім, у випадку необхідності, як зазначає експерт, уряд може добрати відсутній борг і на внутрішньому ринку. Нагадаємо, в Середньострокової стратегії управління держборгом Кабмін задекларував намір до 2013 р. збільшити частку внутрішнього держборгу до 48% (зараз 43,4%).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас