У транспорті з кондиціонерами поїдемо через рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У транспорті з кондиціонерами поїдемо через рік

782
До Євро-2012 закуплять автобуси з кондиціонерами, а ось в маршрутках доведеться паритися.
Рівно через рік вулицями Києва будуть гуляти тисячі іноземних фанатів. Вони будуть не тільки вболівати на стадіонах або пити пиво в барах, а й їздити на екскурсії в автобусах, пересуватися на маршрутках. А всі вони зараз без кондиціонерів!
Якщо ж ситуація не зміниться, то така важлива деталь може істотно зіпсувати враження іноземців від Києва. Адже останніми роками влітку стоїть сильна спека. Але про цю проблему навіть не говорять. На порядку денному дороги, аеропорти, готелі, англійська мова, що також безперечно правильно, але мало.
Адже у випадку з кондиціонером, як з'ясувала "Сегодня", ціна питання не так вже й велика. До того ж, якщо влада зуміє вирішити цю проблему, то велике спасибі їм скажуть не тільки туристи, а, в першу чергу, кияни, які щороку потерпають від спеки в транспорті.
"Я просто в шоці від температури у ваших маршрутках, - сказав нам вчора фін Матіас, який приїхав до Києва по роботі. - Мені днями просто стало погано, закрутилася голова, потемніло в очах, довелося вийти. Тепер я користуюся тільки таксі і ще питаю: чи є там кондиціонер". "Мої друзі просто лякаються вашого транспорту. Душно, та ще водій у маршрутці може закурити!" - обурюється бразилець Іван Фроерс.
"Сегодня" пройшлася по Києву і виміряла температуру. Що для іноземців, що для нас поїздка в транспорті стала випробуванням на витривалість. Наприклад, в "швидкісному" трамваї наш градусник показав +32, незважаючи на те, що всі кватирки були відкриті. У маршрутці наш термометр показав 32,5 градуса, в автобусі - 30, а в тролейбусі № 16 - всі +33,4. Але найбільше не пощастило тим, хто провів години півтори в закритому екскурсійному автобусі, який відходить від вокзалу. "Кватирки відкрили, але нічого не допомогло. Піт в три струмки, а літні взагалі ледь свідомість не падали", - поскаржилася Алла Тарасова з Росії.
Як пояснили в екскурсійній компанії, у них є машини з кондиціонером, але далеко не все. "От зараз піде автобус без кондиціонера. Але якщо вам жарко - почекайте пару годин і буде вже машина з кондиціонером", - сказала жінка в касі. У керівництві фірми нам повідомили, що поки не знають, як будуть вирішувати питання холоду до Євро-2012: "Треба ще подумати. Але з іншого боку, у нас вже є деякі машини з кондиціонером".
У мерії про проблему знають. "Ми до Євро-2012 точно закупимо нові автобуси та тролейбуси (по 185 кожних) з кондиціонерами, наступного року вони будуть на маршрутах", - запевнив заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. Але повністю переводити весь міський транспорт на кондиціонування не будуть. "Поставити в наявний транспорт кондиціонери - це дуже дорого. Порядку $10 тис. обійдеться один одинарний автобус, а в трамваї ще дорожче - $13 тис. Такі гроші навряд чи знайдуться в бюджеті", - сказав головний інженер "Київпастрансу" Юрій Бомбандьоров. Правда, в одній компанії, що займається установкою кондиціонерів, сказали, що рейсовий автобус зможуть "охолодити" дешевше - за $6 тис. Якщо врахувати, що у нас зараз їздить близько 350 автобусів, то їх охолодження обійдеться 16,8 млн грн. Гроші цілком можна виділити з тих 1,5 млрд, які дав Києву Кабмін. Тим більше, що потрібні кондиціонери влітку навіть не туристам, а в першу чергу киянам.
А ось маршрутники встановлювати охолоджувачі повітря не збираються. "Невигідно. Спека триває не так довго. А водієві доводиться часто відкривати двері - все гаряче повітря хлине в салон", - говорить директор фірми-перевізника Микола Бацан. Зате в таксі вже готуються до Євро-2012. Правда, зараз за прохолоду в салоні беруть додатково від 5 до 10 грн. "У великих таксофірмах майже всі машини з кондиціонерами", - сказала директор однієї зі служб таксі Євгена Качковська.
Однак в інших європейських країнах наявність кондиціонерів у громадському транспорті обов'язково. Наприклад, в Італії. Незважаючи на часто відкриваються двері, автобус не може вийти на лінію без "прохолоди". Те ж саме в Іспанії - всі міські автобуси і метро обов'язково оснащені системами охолодження. А в Німеччині через зламаний кондиціонер в транспорті може бути навіть скандал. Минулого року під час аномальної спеки в приміських поїздах вийшли з ладу кондиціонери. Німці не звикли до такого і подали позови до суду. В результаті їм виплачували по 500 євро компенсації або пропонували безкоштовні квитки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас