Українці подають в суд на колекторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці подають в суд на колекторів

Кримінал
936
Пресинг колекторів довів українців. Вони все частіше подають в суд на самих "вибивачів кредитів". Більше того, у Вінницькій області вже є рішення суду, яке зобов'язує керівника колекторської компанії не тільки вибачитися, але й виплатити 50 тис. грн. морального збитку. Вони поплатилися за те, що протягом року тероризували людину по телефону, примушуючи повернути борг у... 36 грн., який той не визнавав. В результаті у "боржника" не витримало серце, і він потрапив до лікарні.
Спілкування з колекторами часто закінчується і летальними наслідками. Як стверджують представники громадських організацій, через неможливість погасити взятий кредит число самогубств вже перевищило 100 осіб. Нагадаємо, рік тому на Дніпропетровщині подружжя-підприємці Булаткіни заборгували банкам півмільйона доларів і застрелилися з рушниці у власному саду. А в Запоріжжі бізнесмен Сергій Кроль позбавив себе життя через кредит в сотні тисяч доларів. Правда його родичі в розмові з "Сегодня" сказали, що не хочуть ворушити минуле і поки не збираються судитися. "На межі в першу чергу опиняються люди, котрі через кредити втратили єдине житло", - говорить керуючий партнер юркомпанії "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець. Але за словами юриста адвокатського об'єднання "Аріс" Святослава Янка, позичальники дрібних кредитів, як правило, не звертаються по правову допомогу, бо для них це значні витрати.
Серед незаконних методів, які можуть використовувати колектори: залякування по телефону (нічні дзвінки, тиск на родичів), можуть почати тиснути на начальство на роботі. У таких випадках юристи радять звернутися до правоохоронних органів і поскаржитися в банк (там можуть не знати, якими методами вибивають борги). А якщо пропонують заплатити меншу суму, обіцяючи вирішити проблему з фінустановою, краще перевірити в банку, щоб не попастися шахраям. Банкіри говорять, що зараз колектори активізувалися, тому що залишилися лише найбільш проблемні випадки, з іншими боржниками банки, мовляв, розібралися самі. "Мені невідомо про неадекватні методи з боку колекторських служб, та банки не зацікавлені мати справу з тими, хто може поставити під сумнів імідж фінустанови", - говорить заступник голови правління "Терра банк" Ігор Шевченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас