Експорт газу знову можливий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт газу знову можливий

Енергетика
837
У п'ятницю український парламент схвалив закон, ініційований Кабінетом міністрів, яким внесено поправки до закону "Про основи функціонування ринку природного газу". Ці поправки дозволяють НАК "Нафтогаз України" відновити експорт газу вітчизняного видобутку в Польщу в обсязі, визначеному прогнозним річним балансом надходження і розподілу газу в країні. Порядок здійснення таких експортних операцій додатково повинен визначати орган виконавчої влади, який контролює реалізацію держполітики в нафтогазовому комплексі.
Переговори про відновлення експорту видобутого в Україні газу до Польщі керівництво PGNiG вело з українською владою більше трьох років. Ці поставки здійснювалися на основі домовленостей "Нафтогазу" і PGNiG від 26 жовтня 2004 р., які обумовлювали можливість продажу в Польщу газу середньоазвйського і (або) українського походження. Проте в результаті контрактів, підписаних в січні 2009 р. строком на 10 років між "Нафтогазом" і "Газпромом", експорт газу з української території був припинений.
Раніше віце-президент PGNiG Мирослав Шкалуба в інтерв'ю "і" розповідав, що в міжурядовому договорі зі створення СП "Девон" для розробки Сахалінського газоконденсатного родовища в Харківській області, підписаному при президентах Леоніді Кучмі та Олександр Кваснєвському, є умова, що цьому підприємству будуть надані можливості експорту до 1 млрд. куб. м видобутого в Україні газу. "З "Нафтогазом" у нас прямий контракт про продаж газу на кордоні. Зараз це невеликий проект, обмежений потужностями газового переходу на українсько-польському кордоні. Але ми плануємо, що... його потужності будуть збільшені, планується відбір 200 млн. куб. м газу, що надходить з України", - зазначив пан Шкалуба. Він сподівався, що такий експорт почнеться в 2010 р. Але переговори досягли логічного завершення тільки зараз. І польській стороні вдалося не тільки скорегувати не вигідні їй умови домовленостей "Нафтогазу" і "Газпрому", але і внести поправки до чинних в Україні правил, згідно з якими газ вітчизняного видобутку може поставлятися тільки на потреби населення всередині країни.
У 2011 р., за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, НАК "Нафтогаз України" може експортувати в Польщу близько 200 млн. куб. м газу. Саме такі обсяги на 2011 р. передбачені в контракті між "Нафтогазом" і PGNiG. У перспективі обсяг поставок газу в Польщу за цими домовленостями може бути збільшений. Але найближчими роками збільшення експорту не передбачається, і він залишиться приблизно на тому ж рівні - 200 млн. куб. м газу на рік.
Опитані учасники ринку не виключають, що Кабмін ініціював відновлення експорту газу до Польщі, а парламент підтримав цю ініціативу, оскільки таким могло бути умова виходу PGNiG з СП "Девон". Польська компанія вже кілька років спільно з "Нафтогазом" безуспішно намагається відстояти свої права на ліцензію з розробки Сахалінського родовища, без якої створення СП втрачає сенс. Протидія СП в судах надавала НАК "Надра України" та ЗАТ "Укрнафтобуріння", яке деякі експерти пов'язують з нинішнім міністром природних ресурсів Миколою Злочевським. Проте сам пан Злочевський заперечує свою причетність до цього конфлікту. Восени 2009 р. у PGNiG стали розглядати питання про вихід зі складу акціонерів спільного підприємства і можливості його ліквідації.
Втім, складнощі на українському ринку не заважають PGNiG розглядати можливості здійснення інших проектів з "Нафтогазом" і НАК "Надра України" з освоєння родовищ. Також поляки зацікавлені взяти участь в модернізації української газотранспортної системи і не виключають поновлення практики експлуатації українських підземних газових сховищ, яка була актуальна для PGNiG в 1990-х.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас