СОТ лізе в упаковку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ лізе в упаковку

Казна та Політика
828
Україна вперше скористалася правом врегулювання торгового спору за допомогою створення групи експертів при Світовій організації торгівлі (СОТ). Це, як очікують експерти, вже до кінця літа може покласти кінець торговому спору про дискримінаційне справляння Молдовою екологічному збору з українських імпортерів соків та пива. У п'ятницю орган з вирішення суперечок СОТ створив групу експертів для вирішення спору України з Молдовою, повідомило джерело в Мінекономрозвитку України (МЕРТ). На попередньому засіданні цього органу Молдова наклала вето на заявку України, вичерпавши таким чином своє право застосовувати цей захід.
Суть спору полягає в застосуванні молдовською владою імпортного збору за забруднення навколишнього середовища в 0,8-3 лея (0,55-2,05 грн) за пластикову упаковку або tetra pack (крім молочної продукції). Від справляння екологічному збору більше за інших страждають українські виробники пива та соків, експорт продукції яких в Молдову в 2010 році скоротився на 32-35%. Молдовська сторона запевняє, що дискримінації немає, оскільки місцеві виробники при імпорті порожньої пластикової тари платять екологічний збір 0,5-3% від вартості продукції.
Подачу заявки на створення групи експертів у МЕРТ пояснюють відсутністю пропозицій Молдови за термінами двосторонніх консультацій. У попередніх торгових спорах - з Грузією і Вірменією - Україна використовувала тільки механізм двосторонніх консультацій, не вдаючись до посередництва експертів СОТ.
На засіданні органу з вирішення суперечок СОТ Молдова також звернулася з проханням створити експертну групу, але вже для вирішення іншої суперечки з Україною - з дискримінаційної ставки на імпорт бренді. Справа в тому, що з 1 січня ставка акцизу на український коньяк становить 20 грн за літр 100-відсоткового спирту, а на імпортний бренді (включаючи молдовський Дивин) - 42,12 грн за літр. Щодо цієї суперечки Україна також скористалася правом вето. Відхилення заявки в українській делегації пояснили тим, що, на відміну від суперечки з екологічного збору, в даному конфлікті сторони вже провели двосторонні консультації. Зараз українські експерти завершують аналіз фізико-хімічних властивостей спирту, використовуваного в молдовському дивині.
Відстрочка створення експертної групи з вирішення спору про ставки акцизу на бренді дозволить країнам до наступного засідання органу з вирішення спорів СОТ 20 липня провести двосторонні консультації, вирішивши суперечку без участі експертів. Однак у міністерстві економіки Молдови заявляють, що не вірять у можливість реалізації такого сценарію. "Ми готові провести ще один раунд консультацій. Однак проблема полягає в тому, що ця суперечка триває вже 4 роки, а переговори показали, що ми і Україна по-різному трактуємо ст. З Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, саме тому ми вирішили звернутися за допомогою до експертів СОТ", - сказала директор департаменту торгових політик мінекономіки Молдавії Інга Іонесіі. У Мінекономрозвитку мають намір найближчим часом запропонувати молдовській стороні провести черговий раунд консультацій. "Про які чотири роки консультацій вони кажуть, якщо членом СОТ Україна стала три роки назад?" - зауважив співрозмовник.
Що стосується перспектив вирішення спору з екологічного збору, Молдова готова усунути дискримінацію. "Кабмін вже на найближчому засіданні розгляне законопроект, що враховує всі зауваження української сторони, і вже через кілька тижнів він надійде до парламенту", - пояснила Іонесіі. За словами керівного партнера юрфірми "Довгань і партнери" Віктора Довганя, розгляд питання експертною групою СОТ зазвичай займає близько двох місяців.
"Можна сподіватися, що остаточне рішення буде схвалено до осені, а значить, українські виробники отримають можливість наростити обсяги експорту пива та соків", - зазначив юрист. На його думку, велика ймовірність того, що молдовська влада сама усуне дискримінацію, не чекаючи на рішення групи експертів. "Принаймні, факт винесення цього питання на групу експертів повинен стимулювати молдовський парламент не зволікати з його розглядом", - додав Довгань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас