Відновлення лісів не зупинить потепління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення лісів не зупинить потепління

240
Відновлення лісів на території сучасних посівних площ не є альтернативою для зниження викидів вуглекислого газу і в деяких випадках може виявитися взагалі не ефективним як засіб проти потепління клімату.
Як передають РІА Новини, про це пишуть канадські кліматологи в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience. Вважається, що відновлення лісу природним чином сприяє поглинанню парникових газів - головних винуватців потепління клімату. З іншого боку, як відзначають кліматологи, лісові масиви в середньому гірше переробляють вуглекислий газ в порівнянні з сільськогосподарськими культурами, а посадки лісу в північних районах можуть призвести до збільшення поглинання сонячних променів.
З іншого боку, на політичному рівні лісовідновлення визнається життєздатною стратегією боротьби зі зміною клімату в більшості розвинених держав світу. Зараз існують декілька програм, за якими розвинені країни об'єднують свої зусилля на відновлення і підтримання нормального стану довкілля та біорізноманіття.
Прикладом такої програми може служити програма REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) - ініціатива ООН зі зменшення викидів парникових газів від вирубки і деградації лісів.
Канадські вчені під керівництвом Вівека Арора з Центру кліматичного моделювання та аналізу Університету Британської Колумбії проаналізували перспективи реального лісовідновлення, і дійшли висновку, що навіть повне відновлення лісу на поточних посівних площах призведе лише до незначного зменшення темпів глобального потепління.
Вони змоделювали зміни клімату протягом 100 років за різних варіантів відновлення лісів - від їх вирощування лісів на всіх сучасних посівних площах, на їх половині, або тільки в північних або південних регіонах. Вміст вуглекислого газу в атмосфері збільшиться з поточних 381 до 760 частин на мільйон в разі, якщо лісопосадки проводитися не будуть.
За оцінками кліматологів, відновлення лісу навіть на 100% всіх посівних площ зменшить (але не припинить) зростання температури на 0,45 градуса Цельсія. Крім того, дослідники вважають, що відновлення лісів у високих широтах призведе не до похолодання, а до потепління через те, що ліси будуть поглинати більше тепла, ніж лід або сніг.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас