Нафтогаз купить ще як мінімум дві бурові платформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз купить ще як мінімум дві бурові платформи

Енергетика
1273
НАК "Нафтогаз України" не буде зупинятися на придбанні однієї бурової платформи й закупить ще декілька. Про це в ефірі "5 каналу" заявив заступник голови правління НАК "Нафрогаз України" Вадим Чупрун.
За його словами, техніка, яка сьогодні працює на видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря, використовується вже від 20 до 40 років і може працювати тільки на глибинах до 100 метрів, а основні запаси потенційного палива лежать в глибоководній частині шельфу, і Нафтогаз на сьогоднішній день не має техніки для розробки таких родовищ.
"Та техніка, на якій ми сьогодні працюємо на родовищах з освоєння Чорного моря, вже від 20 до 40 років у нас у роботі. Глибина свердловин, які ми можемо бурити цією технікою - не більше 4,5-5 кілометрів, і глибина води, або товща води - не більше 100 метрів. Як я говорив, у нас в основному, більша частина потенціалу ресурсу лежить на більш глибоководної частини, тобто понад 100 метрів. Жодної бурильної установки, яка могла б працювати на глибині більше 100 метрів, на сьогоднішній день НАК Нафтогаз, зокрема "Чорноморнафтогаз" не має", - заявив Чупрун.
Заступник голови Нафтогазу зазначив, що відповідно до завдань, поставлених перед Нафтогазом президентом і урядом - подвоїти видобуток нафти і газу в два рази до 2015 року, була придбана сучасна бурова установка, яка б дозволила "Чорноморнафтогазу" самостійно видобувати вуглеводні на шельфі Чорного моря на глибині більше 100 метрів.
"Якщо зараз видобуток "Чорноморнафтогазу" на рік 1,5 мільярда кубів газу, то до 2015 року ми повинні освоїти не менше 1,8 - 2 мільярдів кубометрів газового конденсату та нафти. Це завдання можна виконати лише за однієї умови: перша - це інвестиції, друга - мати техніку. Тому ми в переговорах з компаніями ставимо умову - до 100 метрів ми можемо самі, після 100 метрів товщі води ми залучаємо відповідні компанії. Але завдання, поставлене нашим керівництвом нездійсненне, якщо ми тільки будемо сподіватися на компанії, які перейдуть до нас працювати. Нам треба мати свою техніку. Перша проба у справі прийшла в рух - ми закупили одну бурову установку, яка дає нам можливість працювати на глибині більше 100 - 120 метрів (товщі води, - ред.), і бурити до 9 тисяч метрів. Це серйозна бурова установка, це останні слово бурової техніки, це завтрашній день", - зазначив Чупрун.
Він повідомив, що нова бурова платформа почне працювати вже в першому кварталі 2012 року на Суботинському родовищі, яке раніше неможливо було розробляти, через брак відповідної техніки. Нафтогаз не має наміру зупинятися на придбанні однієї бурової платформи і готує документи на придбання наступних.
"Мова йде не про одну бурову установку, ми і на наступну готуємо документи, і третя буде. Процес пішов, але першу бурову установку ми можемо випробувати тільки на початку наступного року. 7 липня ми приймаємо ту бурову установку, яку купили в Сінгапурі, потім займемося транспортуванням, і на початку наступного року вона приступить до роботи на Суботинському родовищі. Це родовище давно відкрито, але ми не можемо його освоїти, приступити до видобутку вуглеводнів, оскільки не було чим його освоювати. Туди буде потрібно, як мінімум 60, а то і більше, пробурити свердловин, це по тривалості роботи на 30 років як мінімум, тобто ця установка буде закріплена на Суботинському родовищі", - додав Чупрун.
Також він спростував інформацію, що дана бурова установка була придбана за завищеною на 150 мільйонів доларів ціною, зазначивши, що сама бурова платформа коштує 250 мільйонів доларів, а ще 150 мільйонів доларів буде використано на придбання додаткового обладнання, зокрема для захисту акваторії Чорного моря від аварії подібної до тієї, яка сталася в Мексиканській затоці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас