МАГАТЕ: Реакція на ядерну кризу в Японії могла бути більш оперативною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МАГАТЕ: Реакція на ядерну кризу в Японії могла бути більш оперативною

Енергетика
127
Реакція на ядерну кризу в Японії могла бути більш оперативною та адекватною, якби не проблеми комунікації між відповідальними сторонами - оператором аварійної АЕС "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Company (TEPCO), регуляторами атомної галузі і національним урядом. До такого висновку дійшли експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) за підсумками свого перебування в Японії в кінці травня - на початку червня з метою встановлення детальних обставин ядерної катастрофи, передає РБК.
Висновки фахівців представлені в 160-сторінковому звіті, який буде винесений на обговорення міністерської конференції МАГАТЕ з ядерної безпеки, що відкривається наступного тижня. Копія доповіді опинилася в розпорядженні японських ЗМІ та світових інформагентств.
Як приклад комунікативних проблем звіт вказує на той факт, що після аварії на АЕС "Фукусіма-1" TEPCO і уряд створили окремі робочі групи, які насилу координували свої дії. Через зволікання, викликані браком взаєморозуміння, ядерні реактори не вдавалося швидко охолодити, що призвело до пошкодження тепловиділяючих елементів.
У доповіді також йдеться про те, що атомна станція в Фукусімі не була повною мірою готова протистояти таким стихійним лихам, як цунамі і повінь. Стіни, що захищають АЕС, не перевищують 6 метрів, тоді як на північно-східне узбережжя Японії, де розташований атомний комплекс, обрушилася хвиля заввишки близько 14 метрів.
Водночас МАГАТЕ не могло не звернути уваги на самовідданість ліквідаторів аварії на Фукусімі, які "зіткнулися з катастрофічним, безпрецедентним, надзвичайних сценарієм", що потребувало "виключного прояву лідерства та самовіддачі з боку працівників станції та рятувальників".
Серія аварій на АЕС "Фукусімі-1" стала наслідком землетрусу 11 березня 2011. На АЕС сталася серія вибухів, з ладу вийшли системи автоматичного охолодження реакторів. Навколо станції різко підвищився радіаційний фон. Мешканці населених пунктів, розташованих в радіусі 20 кілометрів від "Фукусіми-1", були евакуйовані.
На початку червня стало відомо, що кількість радіоактивного матеріалу, викинутого в атмосферу в перші дні після серії аварій на "Фукусімі-1", була в два рази більша, ніж вважалося спочатку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас