Експерти вважають, що закон "Про ринок земель" ринку не допоможе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що закон "Про ринок земель" ринку не допоможе

Аграрний ринок
259
Головна ідея урядового законопроекту "Про ринок земель" полягає в тому, щоб зробити більш привабливим володіння землею, ніж її продаж, тому не варто очікувати від прийняття закону ринкового сплеску.
Таку думку у своїй статті висловив експерт Центру "Реформування земельних відносин в Україні" Максим Федорченко.
Експерт відзначає кілька аспектів, які підтверджують цю тезу. По-перше, законопроект забороняє купівлю земель іноземцями. Разом з тим українці фактично позбавляються будь-яких обмежень.
"Фермерські господарства, які є юридичними особами, право купувати землю можуть отримати. Що це означає? Крім сприяння фермерському руху, це також означає, що заможні громадяни України таки зможуть створювати латифундії. Адже одночасно з дозволом купувати землю фермерські господарства отримають і дозвіл купувати інші фермерські господарства, разом із землею", - пише експерт.
Другим інструментом для обмеження ринкової активності стало введення багаторівневої системи переважного права. "Відмінність українського переважного права полягає в наступному: держава і місцеві громади отримують його без обмежень... Їм надано право купувати будь-яку запропоновану до продажу ділянку. Відповідно, питання реалізації такого суперправа повністю віддано на "розсуд" чиновників (чи "смотрящих"?)", - відзначає Федорченко.
Також експерт акцентує увагу на різкому зростанні прав Держземагентства і планованому підвищенні орендних плат, що також обмежить розвиток ринкових відносин.
Раніше повідомлялося, що на експертизу до адміністрації президента потрапив новий варіант законопроекту "Про ринок земель".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас