ООН: Україна, РФ і Казахстан до 2020 р. вийдуть на перше місце з експорту пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Україна, РФ і Казахстан до 2020 р. вийдуть на перше місце з експорту пшениці

Аграрний ринок
403
Спільний об'єм експорту пшениці України, Російської Федерації та Казахстану в найближчі 10 років складе приблизно 33% світового. Це майже в 2 рази більше за прогнозований обсяг експорту поточного лідера - США (17,7%). Про це йдеться в спільному огляді перспектив сільського господарства Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) і Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO) Організації об'єднаних націй (ООН).
За даними аналітиків, в 2001-2010 рр. частка експорту США становила 25,1%, тоді коли України, РФ і Казахстану - 18,3%
"До 2020 р. експорт пшениці з Росії, згідно з прогнозами, буде трохи нижчим за американський експорт. При цьому загальний обсяг експорту РУК (Росії, України і Казахстану), як очікується, майже в два рази перевищить рівень США. Тоді, коли експорт з США, згідно з прогнозами, скоротиться на 2,7 млн ​​т (зниження частки експорту на 7,4 відсоткових пункту в порівнянні з середнім за 2001-2010 рр.), частка експорту РУК за прогнозами, збільшиться на 11,8 п . п., при цьому експорт збільшився на 22,3 млн тонн. Також прогнозується за цей період зменшення частки ринку інших великих експортерів пшениці, як Аргентина, Австралія, Канада і ЄС", - говориться в огляді.
У ньому наголошується, що такий прогноз зростання експорту обумовлений поліпшенням виробництва, пов'язаний із зростанням великих вертикально-інтегрованих господарств, які активно використовують нові агрономічні та управлінські прийоми.
На думку аналітиків, зростання обсягів виробництва та експорту в РУК має поліпшити глобальну продовольчу безпеку в середньостроковій перспективі.
"Низька якість харчової пшениці наразі не проблема, завдяки сформованій практиці використання імпортерами харчових добавок, які дозволяють пекти хліб з неякісного зерна. Тим не менш, зростаюче значення РУК як великого світового експортера пшениці може бути ускладнене несподіваними перебоями в енергопостачанні. Історично склалося, що виробництво в регіоні постраждало від зміни врожайності, обумовленого раптовою зміною кліматичних умов. Така невизначеність часто ускладнюється введенням обмежень на експорт або іншими політичними заходами, спрямованими на захист внутрішнього ринку", - підкреслюється в огляді.
Нагадаємо, за прогнозами FAO, експорт пшениці в Україну в 2011-2012 маркетинговому році може збільшитися в 2,2 рази, склавши 8 млн тонн. Це стало можливим після вступу 4 червня в силу постанови Кабміну про скасування квот на експорт зернових. Також, за даними FAO, урожай зернових в Україні в 2011 р. може збільшитися на 13% і складе 44 млн т. На думку аналітиків FAO, урожай пшениці в Україні в 2011-2012 маркетинговому році може збільшитися на 17,4% - до 20,2 млн т, проти 17,2 млн т в попередньому році.
Раніше, сільськогосподарська служба (FAS) Міністерства сільського господарства США (USDA) підвищила прогноз урожаю зернових в Україні в 2011-2012 маркетинговому році до 44 млн т в порівнянні з 43,5 млн т в травневому прогнозі.
8 червня ц.р. прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна планує зібрати не менше 40 млн т зернових в 2011 р.
На думку ж чиновників МінАПК, урожай 2011 року "істотно перевищить" прогноз в 45 млн т і може досягти 48 млн.
Нагадаємо, що Україна в 2010 р. зібрала 39,3 млн т зернових і зернобобових (у вазі після доробки), що на 14,6% менше, ніж роком раніше, коли урожай склав 46 млн т.
Незважаючи на такі прогнози, експерти аграрного ринку вважають, що Кабінет Міністрів все-таки обмежити експорт зернових з метою стримування цін на внутрішньому ринку. Найбільше експертів турбує обмеження експорту на продовольчу пшеницю.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас