Кримінальну справу Юлії Тимошенко передано в Печерський райсуд Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримінальну справу Юлії Тимошенко передано в Печерський райсуд Києва

Кримінал
526
Кримінальну справу щодо газових домовленостей проти лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко передано в Печерський районний суд Києва. Про це слідчий Олександр Нечвоглод повідомив захиснику Тимошенко Сергію Власенку, повідомляє прес-служба "Батьківщини".
"Передача справи в суд відбулася з черговим грубим порушенням Кримінально-процесуального кодексу (КПК)... Відповідно до закону перед складанням обвинувального висновку слідчий зобов'язаний розглянути всі клопотання, і тільки після цього приймати рішення, повернутися в стадію досудового слідства, чи складати висновок", - заявив Власенко.
"Крім того, в будь-якому випадку починати писати висновок слідчий має право лише після того, як закінчився термін на ознайомлення зі справою, в даному випадку - з 17 червня. Це означає, щоб встигнути на 9:00 ранку до суду, Нечвоглод висновок писав вночі, що також є незаконним", - підкреслив Власенко.
Нагадаємо, 16 червня було останнім днем ознайомлення з матеріалами справи. Відповідно до вимог статей 218 та 221, Юлія Тимошенко та її захист мали право направити в прокуратуру відповідні клопотання. 16 червня о 17:15 Сергій Власенко зателефонував слідчому та повідомив, що готовий передати йому близько 50 клопотань про проведення додаткових слідчих дій, допитів, очних ставок та експертиз. Однак, через відсутність слідчого на місці клопотання було надіслано поштою.
7 червня ц.р. Печерський районний суд Києва за поданням слідчого встановив кінцевий термін ознайомлення Тимошенко з матеріалами справи - до 16 червня 2011 р.
За інформацією прес-служби ГПУ, зазначена справа налічує лише 14 томів, з чотирма з яких Тимошенко та її захисник ознайомилися ще на початку травня поточного року в суді. Всі інші матеріали з дозволу слідчого сфотографовані захисником Тимошенко.
Нагадаємо, 24 травня ц.р. ГПУ пред'явила лідеру ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко звинувачення у справі про газові контракти з Росією.
Раніше, в ГПУ повідомили, що завершено розслідування кримінальної справи за звинуваченням Тимошенко в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України за фактом перевищення нею службових повноважень під час підписання газових угод.
Як відомо, у постанові про порушення справи №49-3151, врученій Тимошенко 13 квітня, йдеться, що 19 січня 2009 року вона, "перевищуючи надану їй владу і службові повноваження, особисто прийняла і затвердила своїм підписом і печаткою Кабінету міністрів письмову директиву НАК "Нафтогаз України" на переговорах з ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках", що призвело до суттєвих збитків для держави.
Як повідомлялося, 15 квітня 2011 р. генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що дії екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Тимошенко під час укладання газових контрактів з Росією в 2009 р. загрожували економіці країни. Генпрокурор заявив, що стосовно Тимошенко порушено кримінальну справу за перевищення влади.
Щодо газових контрактів 2009 р., варто відзначити, що 19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали два контракти: купівлі-продажу газу на 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Згідно з документами, "Газпром" і "Нафтогаз" з 1 січня 2010 р. перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу у повній відповідності з європейськими стандартами.
2 жовтня 2008 прем'єри РФ і України підписали меморандум про співпрацю в газовій сфері, в якому зазначалося, що з 1 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" переходять на прямі довгострокові відносини в постачаннях газу, усуваючи, таким чином, зі схеми компанію RosUkrEnergo, яка була посередником у закупівлі газу для України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас