Казахстан хоче в шість разів збільшити пропускну спроможність газопроводу Туркменістан-КНР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан хоче в шість разів збільшити пропускну спроможність газопроводу Туркменістан-КНР

Енергетика
180
Пропускна здатність газопроводу Центральна Азія-Китай, що забезпечує експорт природного газу з Туркменістану, повинна бути збільшена до 2013 року до 65 млрд кубів газу на рік з нинішніх більш ніж 10 млрд, говориться в повідомленні міністерства нафти та газу Казахстану.
Зазначимо, що маршрут став першою найбільшою системою експорту енергоносіїв до Китаю з колишніх радянських республік Центральної Азії, які прагнуть скоротити залежність від транзиту через РФ.
Нагадаємо, що через три дні після візиту до Казахстану китайського лідера Ху Цзіньтао, який супроводжувався угодами на мільярди доларів, сторони оголосили про розвиток трубопровідного проекту.
"Республіка Казахстан і Китайська Народна Республіка досягли угоди про збільшення пропускної потужності першої ділянки магістрального газопроводу Казахстан-Китай на 25 мільярдів кубометрів на рік", - повідомила прес-служба міністерства нафти і газу Казахастану.
Як передбачається, за словами глава Держнафтокомпанії Казмунайгаз Каіргельди Кабилдін, цього року "ми повинні приступити до реалізації так званої третьої нитки і десь через рік - півтора до 2013 року завершити її будівництво".
Як повідомлялося, свою, найбільш протяжну, ділянку газопроводу в Китай Казахстан ввів в дію в кінці 2009 року, витративши на це $7,5 мільярда, узятих у позику в державного Банку розвитку КНР.
У червні офіційний представник МЗС Туркменістану Сердар Дурдиев сказав, що країна обіцяє постачати найближчими роками в Китай понад раніше обумовлених 40 мільярдів кубометрів щорічно.
Протяжність газопроводу, який проходить через Туркменістан, Узбекистан і Казахстан, становить майже 2.000 кілометрів. Китай та країни Центральної Азії домовилися про прокачування через газопроводи в КНР 17 мільярдів кубометрів природного газу в 2011 році.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас