Переслідування опозиції може вийти боком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переслідування опозиції може вийти боком

Казна та Політика
380
Брюссель як і раніше зберігає намір завершити переговорний процес з Києвом щодо Угоди про асоціацію та ЗВТ протягом цього року. Водночас схвалена минулого тижня резолюція Європарламенту, в якій засуджуються дії української влади по відношенню до опозиції, може істотно вплинути на ратифікацію двосторонньої угоди державами Євросоюзу. Адже документ повинні схвалити всі, без винятку, парламенти європейських країн.
"Резолюція є "жовтою карткою" для уряду і президента Віктора Януковича. Ми залишилися на боці тих, чиї політичні права порушуються. Це сигнал втоми Європарламенту від України. Якщо ці неоднозначні ситуації не будуть зупинені, ми повинні чекати на наступний крок від Європарламенту", - заявив глава делегації Європарламенту зі зв'язків з Україною Павло Коваль. За його словами, документ вже створює серйозні проблеми для іміджу нашої країни.
В свою чергу, Єврокомісія, яка безпосередньо веде переговори з офіційним Києвом щодо укладення угоди про асоціацію, також має намір ретельно вивчити схвалену резолюцію щодо нашої країни. Тут очікують, що українська влада вирішить підняті в документі проблеми. "Повага прав людини і основних свобод є найважливішим елементом угоди, і, отже, за цими цінностями не буде жодних компромісів", - наполягають в Єврокомісії.
Минулого тижня Європарламент проголосував за резолюцію "Україна: справа Тимошенко та інших членів колишнього уряду". В документі ЄС висловлює стурбованість зростанням виборчого переслідування фігур політичної опозиції і підкреслює важливість забезпечення прозорості розслідувань та судових процесів. Українську владу застерігають від будь-якого використання кримінального законодавства для досягнення політичних цілей і нагадують, що принцип колективної відповідальності за рішення уряду не дозволяє переслідувати окремих членів уряду.
У резолюції також підкреслюється, що розслідування стосовно видатних політичних лідерів України не повинні заважати їм брати активну участь у політичному житті країни і в міжнародних зустрічах. Депутати також наголосили, що посилення верховенства права і боротьба з корупцією, яка заслуговує довіри, є обов'язковими не тільки для укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а й в цілому для консолідації демократії в країні.
Член Європарламенту від Чехії Зузана Ройтова не виключила, що якщо ситуація з дотриманням демократичних принципів в Україні не зміниться, європейські країни можуть примітити санкції проти нашої країни. Такі заходи вже діють по відношенню до Білорусі після торішніх президентських виборів, коли більшість конкурентів білоруського лідера Олександра Лукашенка в боротьбі за президентське крісло були побиті і затримані спецслужбами.
У Києві, проте, нагадують, що резолюція парламенту іншої держави не обов'язкова для виконання на території України. "Тому ставити питання про те, що ми зобов'язані виконувати резолюцію інших парламентів, принаймні, некоректно", - заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він підкреслив, що в Європарламенті, як і в інших парламентах, існують різні точки зору, тому однозначно оцінювати якісь рішення, не звертаючи уваги на інші моменти, які були акцентовані в цьому документі, нелогічно. "Ми цей документ будемо розглядати в сукупності, а не по тій сходинці, яку вигідно розглянути людині, яка сьогодні підняла це питання", - додав він.
"Європа має досвід демократичного управління авторитарними державами. Це Туреччина 20 років тому, нинішні Росія і Білорусь. Тому Європа буде тиснути на Україну, щоб вона стала прозорою, зрозумілою і демократичною. Вони не забудуть про свої документи і претензії. Цього поки ще не зрозуміла владна еліта. Їм здається, що це все слова і папірці, які не грають ніякої ролі. Але це не так", - сказав директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.
За його словами, в Європи є маса способів впливати на Україну. "Це може бути утруднення з ратифікацією Угоди про асоціацію, і не тільки. Це і проблема візового режиму, це і ускладнення договору з фінансових проблем, проблеми з розміщенням євробондів і т. д.", - уточнив експерт.
Він упевнений, що чим більше Партія регіонів буде рватися до влади, тим більше вони будуть залежати як від Москви, так і від Брюсселя. "Доведеться вибирати шлях залежності. Думаю, що Віктор Янукович не для того ставав президентом, щоб втратити владу і стати звичайним віце-губернатором Кремля. Йому доведеться рахуватися з Європою. Тобто з часом режим буде еволюціонувати", - завершив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас