Європа виставляє рахунок регіоналам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа виставляє рахунок регіоналам

Казна та Політика
1417
15 липня закінчується термін, даний Європейським судом з прав людини (Євросуд) нинішній українській владі, щоб та забезпечила виконання рішень своїх власних судів. Важливо, що левова частка судових рішень, що не виконуються українською державою, - це саме так звані соціальні справи, в рамках яких українські громадяни намагаються вибити з держави належні їм соціальні гарантії. Отже, для виконання вимоги Євросуду регіоналам необхідно вирішити проблему свідомо нездійсненних соціальних законів, під фанфари прийняття яких до парламенту роками проходили різні політичні сили.
Для ілюстрації поточного стану справ достатньо згадати ті дані, які неодноразово озвучувала урядовий уповноважений у справах Євросуду Валерія Лутковська. "За даними Мінсоцполітики, заборгованість із соціальних виплат сьогодні становить 130 млрд. грн. У разі якщо всі ці громадяни звернуться до Євросуду, ми заплатимо крім цих 130 млрд. грн. ще 170 млрд. грн. компенсації", - підкреслювала Лутковська.
Нагадаємо, що "ЭИ" були, швидше за все, першим і єдиним виданням, яке ще в грудні минулого року передбачило - під прикриттям вимоги Євросуду нинішня українська влада буде прямо чи опосередковано скасовувати і величезний соціальний обов'язок, і соціальне законодавство, яке провокує цей борг. Так у підсумку і вийшло: в січні 2011 р. побачив світ урядовий законопроект № 7562 з абсолютно нешкідливою назвою "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".
Правда, реальна суть цього документа ніяк не відповідає його назві - мова йде саме про намір чинної влади не платити українським громадянам належні їм за законом соціальні виплати.
І це, власне, добре ілюструє, наскільки своєрідно регіонали інтерпретують згадану вище вимогу Євросуду, щоб Україна виконувала рішення своїх же власних судів. З точки зору природної логіки, виконання рішень своїх судів означає ніщо інше, як виплатити громадянам накопичену соціальну заборгованість. Більше того, надалі держава повинна в повному обсязі виконувати соціальне законодавство, щоб у громадян не було причин звертатися до суду зі стовідсотковою гарантією виграти справу. Нагадаємо, що за один 2010 рік наші суди винесли більше мільйона рішень з приводу соціальних виплат одним тільки дітям війни. Але ж є ще пенсіонери, чорнобильці і т.д.
Але сьогодні чинна влада дотримується радикально іншої логіки: куди простіше вилучити з соціальних законів конкретні розміри соціальних виплат і надати повноваження Кабміну встановлювати ці розміри своїми постановами.
Це, в свою чергу, дає владі чудовий інструмент для оперативного маніпулювання розмірами соціальних виплат в ручному режимі. Аж до теоретичної можливості звести їх до нуля. Як наслідок, цілком можуть виникнути ситуації, коли соціальні гарантії і пільги у громадян наче є, але вони на зовсім законних підставах дорівнюють нулю.
За подібних обставин жоден суд в Україні вже не зможе винести рішення на користь українських громадян. Отже, кількість виграних громадянами справ проти держави в основній своїй масі значно зменшиться, і Україна припинить нарешті практику невиконання рішень своїх же власних судів.
Багато про що говорить і поведінка народних депутатів, які мали схвалити законопроект № 7562, - народні обранці добре розуміють, що вони роблять і до чого це призведе. Так, члени комітету Верховної Ради з правосуддя намертво відхрещувалися від тих частин законопроекту № 7562, де мова йде про непряме, але цілком реальне скасування соціальних гарантій.
Але показово й інше: документ все ж був рекомендований для прийняття в першому читанні. Таким чином депутати, швидше за все, не менш чудово розуміють, що ця важлива для чинної влади справа неминуче буде доведена до логічного завершення. Тим більше що на пульсі цього процесу тримає руку сам президент Віктор Янукович.
Незважаючи на те, що законопроект № 7562 досі не прийнятий навіть у першому читанні, все ж варто припускати, що розв'язка всієї цієї історії настане до прийдешніх літніх парламентських канікул. Принаймні, навряд чи варто сподіватися, що Євросуд дасть Україні другу поспіль відстрочку з цього питання, якщо навіть за минулі півроку українська влада не продемонструвала практично ніякого просування у вирішенні цієї великої проблеми. Не виключено, що за час, що залишився, буде вироблено інше, не менш ефективне і єзуїтське рішення.
У будь-якому випадку, при аналізі ситуації, що склалася, варто виходити з того, що українським громадянам ніхто нічого виплачувати загалом не збирається. Ну а простим українцям, в свою чергу, залишається тільки подумати: чи варто надалі купуватися на передвиборні соціальні обіцянки і взагалі голосувати за тих людей, які колись ратували за липову соціалку? Принаймні наслідки подібних рішень дуже багато українських громадян в самому найближчому майбутньому відчують своєю власною шкірою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас