Британському уряду пора планувати припинення підтримки банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британському уряду пора планувати припинення підтримки банків

Казна та Політика
87
Уряду Великобританії пора планувати припинення підтримки банків і починати вихід з участі у фінансових компаніях країни на тлі ознак відновлення економіки, заявив міністр фінансів країни Джордж Осборн.
Пробною кулею стало оголошення про приватизацію банку Northern Rock, який перейшов у власність держави в 2008 році через наслідки фінансової кризи, передає BBC.
Також будуть припинені програми вливання ліквідності і підтримки кредитування у фінансовому секторі Великобританії, які обійшлися бюджету більш ніж в 1 трлн фунтів стерлінгів ($1,6 трлн).
"Пора планувати наш вихід. Державі сьогодні належить більша частина банківської системи, а на істотну частку того, що йому не належить, у нього є гарантійні зобов'язання", - сказав Дж.Осборн.
Міністр фінансів Великої Британії пропонує реформувати банківську систему таким чином, щоб у разі проблем з інвестиційним підрозділом якогось банку не виникли складнощі у його рядових клієнтів.
Як відзначає економічний оглядач BBC Роберт Пестон, це найбільші зміни в британській банківській системі з 1986 року, коли банки отримали можливість купувати брокерські компанії і займатися інвестиціями у великих масштабах.
За словами оглядача, це означає, що в разі необхідності Банк Англії зможе надати допомогу роздрібного підрозділу будь-якого банку, що відчуває труднощі, причому для держави це буде не так дорого.
А підрозділу, що займається інвестиціями та іншими операціями, пов'язаними з підвищеним ризиком, дозволять збанкрутувати.
При цьому не всі згодні з пропозиціями уряду. Стівен Хестер, глава частково націоналізованого Royal Bank of Scotland, вважає, що реалізація цих заходів спричинить збільшення ризиків, пов'язаних з банківською діяльністю, і, як наслідок, призведе до зростання банківських витрат пересічних клієнтів.
Northern Rock, які буде приватизовано найближчим часом, вже розділений на дві частини - відділення по роботі з вкладниками і відділ, що займається більш ризикованими інвестиційними операціями.
Причому для приватизації пропонується частина, що займається роздрібним бізнесом. Друга ж частина банку залишиться поки під контролем уряду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас