Безвізовий контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безвізовий контроль

Казна та Політика
1121
Вчора до Києва прибула комісар Євросоюзу (ЄС) Сесілія Мальмстрем, яка курирує візову політику ЄС. Під час візиту вона має намір обговорити з представниками української влади процес реалізації Києвом плану дій щодо лібералізації візового режиму (ПД). У розпорядженні Комерсант-Україна опинився звіт України про виконання ПД, що декларує прогрес у всіх сферах. У той же час експерти впевнені, що Київ міг досягти набагато кращих результатів. Раніше президент Віктор Янукович обіцяв виконати вимоги ЄС в поточному році, тепер же очевидно, що ця робота затягнеться на кілька років.
Делегація Євросоюзу на чолі з комісаром з питань внутрішніх справ Сесілією Мальмстрем, яка займається візовими питаннями, прибула до Києва з дводенним робочим візитом. "Головна мета візиту - обговорення прогресу у виконанні Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму", - заявив учора прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров.
Як відомо, Брюссель надав Києву ПД в листопаді минулого року, під час саміту Україна-ЄС. Тоді ж президент Віктор Янукович заявив, що Київ готовий виконати вимоги документа "вже в 2011 році, швидше за все в першій його половині". На першому етапі Україна зобов'язалася створити нормативну базу, необхідну для скасування візового режиму, а на другому - імплементувати прийняті документи.
У розпорядженні Комерсант-України опинився документ, який буде обговорюватися під час переговорів Мальмстрем з представниками української влади - доповідь про прогрес у виконанні першої фази плану дій щодо лібералізації візового режиму. Документ, в якому перераховані підсумки роботи за півроку, був направлений до Брюсселя для аналізу 6 червня. У ньому повідомляється про ратифікацію 4 Конвенції, прийняття 9 законів та 5 відомчих документів. У доповіді Україна також обіцяє виконати в стислі терміни деякі пункти ПД. Зокрема, до кінця червня розглянути в Раді закон про документи, що засвідчують особу, який передбачає заміну внутрішнього та закордонного паспортів єдиним біометричним ідентифікаційним документом.
Примітно, що значна частина задекларованих пунктів була виконана ще колишньою владою, а деякі заявлені документи - наприклад, Етичний кодекс працівника МВС - прийнято більше 10 років тому. Щодо низки позицій українська сторона і зовсім заявила про відсутність необхідності поліпшення національного законодавства.
Так, вимога ПД про прийняття Кодексу поведінки працівників митниці Україна прокоментувала фразою: "Курс про попередження корупції в митних органах входить до програми навчання в Академії митної служби". Планується, що сьогодні під час міністерського засідання у сфері юстиції, свободи та безпеки Сесілія Мальмстрем повідомить представникам влади на чолі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим офіційну позицію Єврокомісії щодо даного звіту. "Я очікую, що реакція Єврокомісії на наш звіт буде позитивною", - заявив учора на прес-конференції представник департаменту ЄС українського МЗС Єгор Божок.
Вчора ж громадська ініціатива "Європа без бар'єрів" представила незалежний моніторинг виконання Україною вимог ПД. Один з її експертів, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко стверджує, що реальний прогрес у сфері лібералізації візового режиму України демонструє лише протягом кількох останніх тижнів. "Місяць тому наші прогнози були дуже песимістичними, але потім ситуація змінилася.
Зараз намітився прогрес у багатьох напрямках. Якщо б така ж робота йшла з початку року, ми вже зараз могли б говорити про виконання першої фази плану", - вважає Сушко.
Експерти відзначають, що за останні тижні президент підписав кілька указів, необхідних ПД, а також закон про запобігання та протидію корупції; Верховна рада прийняла в першому читанні закон про біженців; Кабмін зареєстрував у Раді ключові законопроекти: "Про документи, що засвідчують особу" і "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".
Втім, і щодо прийнятих нормативних актів у експертів Євросоюзу можуть виникнути претензії до Києва. "Україні буде непросто довести відповідність вимогам ЄС нашого закону про боротьбу з корупцією. Є зауваження щодо закону про захист персональних даних. Поспіх при розробці інших законопроектів, що реєструються в останнім часом, також не йде на користь їх якості", - заявила глава "Європи без бар'єрів" Ірина Сушко.
Незважаючи на намір Віктора Януковича завершити виконання ПД в поточному році, очевидно, що в ці терміни може бути реалізований лише його перший етап. "Хоча президент багаторазово демонстрував свою політичну волю в цьому питанні, зараз є серйозний бюрократичне опір, - вважає Олександр Сушко .- Але якщо збережеться високий темп, узятий в останні тижні, то до кінця року можна буде відзвітувати про завершення першої фази ПД і ставити перед Євросоюзом питання про перехід до другої фази. Хоча можливо, що робота затягнеться до середини 2012 року". "Я вважаю, що ми зможемо укластися в оптимістичний сценарій", - погодився з паном Сушком Єгор Божок.
У МЗС констатують, що сьогодні однією з головних проблем з прискоренням виконання ПД є брак коштів у бюджеті. "Для переходу на біометрики потрібно удосконалити технічні можливості державних органів. Це вимагає певних фінансових вкладень. Ми ведемо діалог з Мінфіном", - пояснив Єгор Божок. Він зазначив, що отримати фінансування з фондів ЄС Україні поки що не вдається: "Коли ми згадуємо про фінансову допомогу, нам відповідають - мало того, що ви хочете безвізовий режим, так ще і хочете, щоб вам за нього заплатили".
Остаточну суму, необхідну для проведення робіт з переходу на біометричні паспорти, представник МЗС не назвав; експерти також не змогли дати точну оцінку. "Мова йде про дуже велике держзамовлення - потрібно поставити техніку багатьом органам влади. Зараз йде боротьба за його обсяг і за те, хто його буде виконувати", - сказав Сушко. Кабмін вже виділив МВС на ці цілі перший транш бюджетних коштів - 60 млн грн. За словами Ірини Сушко, другий етап ПД займе більше часу, ніж перший, - про це свідчить досвід західнобалканських країн, які виконували аналогічні вимоги в рамках інтеграції з ЄС: "Якщо всі зусилля влади будуть мобілізовані на виконання ПД, то його другий етап теоретично можливо завершити за півтора роки після завершення першого етапу. Це оптимістичний сценарій".
Втім, головною перешкодою для скасування візового режиму можуть стати не проблеми з виконанням формальних критеріїв ПД, а побоювання країн-членів ЄС щодо припливу мігрантів з України. Експерти впевнені, що стурбованість представників деяких європейських країн з цього приводу необґрунтована. "З 2005 року Україна не втрачає людей в міграційному процесі ні з країнами СНД, ні з Європою. Більше того, у нас невеликий стабільний міграційний профіцит", - стверджує фахівець Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова. "Крім іншого, будуть грати роль критерії, пов'язані з рівнем демократії. Хоча вони і не зазначені в ПД прямим текстом, Україні буде дуже важко довести, що план виконаний, доти, доки ситуація з правами людини буде погіршуватися", - відзначає Олександр Сушко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас