Юлії Тимошенко наспівали мотив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлії Тимошенко наспівали мотив

Кримінал
1520
Сьогодні парламентська комісія з розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" представить у Раді попередній звіт про результати своєї роботи. Згідно з цим документом, копія якого є в розпорядженні Комерсант-України, в 2009 році прем'єр Юлія Тимошенко погодилася з ціною в $450 за тисячу кубометрів російського газу, виходячи з особистої зацікавленості. В опозиції називають звіт спробою фальсифікувати кримінальну справу стосовно екс-прем'єра.
Вчора тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної ради з розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" затвердила попередній звіт про свою роботу. Ъ вдалося ознайомитися з його копією. Кожна з п'яти глав документа присвячена певному етапу діяльності Юлії Тимошенко - від керівництва корпорацією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) в середині 90-х до підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.
Найбільш важливі, на думку членів комісії, місця в звіті виділені жирним шрифтом. "Юлія Тимошенко одноосібно перевищила владу і службові повноваження, втрутилася в перебіг переговорів між НАК 'Нафтогаз України' та ВАТ 'Газпром' про купівлю-продаж і транспортування природного газу, надавши 'директиви', зміст яких зруйнував раніше досягнуті міждержавні домовленості", - стверджують члени ТСК. Вони дійшли до висновку, що "дискримінаційна, неринкова базова ціна в $450 за тисячу кубометрів була встановлена на підставі особистих домовленостей між прем'єрами України і Росії Тимошенко Ю.В. та Путіна В.В. 17 січня 2009 року". "ТСК встановила, що між Тимошенко Ю.В. та державними і керівними органами Російської Федерації були особливі відносини, які сформувалися з 1996 року на базі торгівлі газом і порушення з боку Тимошенко Ю.В. кримінального законодавства на території РФ", - йдеться в попередньому звіті.
Остання теза комісії ґрунтується, зокрема, на листі міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова, датованому 10 червня і включеному до звіту ТСК. У ньому Сердюков говорить про наявність заборгованості ЄЕСУ перед міністерством оборони РФ на суму більш ніж $ 405 млн. "Міністерством оборони Російської Федерації впродовж тривалого часу здійснюються заходи щодо стягнення боргу з ПФК 'ЄЕС України', проте зазначена заборгованість до теперішнього часу не погашена" , - стверджує в листі Анатолій Сердюков. Він також запевняє, що "міністерством оборони Російської Федерації зазначена заборгованість не списана".
Цей документ був зачитаний на вчорашньому засіданні комісії. "Компанії Тимошенко, які належали їй та членам її сім'ї станом на січень 2009 року і до сьогоднішнього дня, мають непогашений борг перед Міноборони Росії на суму більш ніж в $405 млн", - заявила голова комісії Інна Богословська (Партія регіонів). Вона пообіцяла, що копія листа Сердюкова буде направлена в Генпрокуратуру. "Юлія Тимошенко мала заявити про конфлікт інтересів, як це заведено в цивілізованих країнах", - зауважив член ТСК, народний депутат Анатолій Матвієнко ("Наша Україна-Народна самооборона").
Представники опозиції називають звіт ТСК "спробою фальсифікувати кримінальну справу стосовно Юлії Тимошенко". "У ЄЕСУ дійсно могли бути борги, але Юлія Володимирівна до них причетності не має", - заявив народний депутат Сергій Пашинський ("БЮТ-Батьківщина"). Він додав, що у зв'язку з обранням до парламенту в 1997 році Тимошенко перестала займатися комерційною діяльністю, "а компанія ЄЕСУ була знищена за вказівкою Леоніда Кучми в 1998 році". Втім, згідно зі звітом комісії, станом на 25 березня 2011 ЄЕСУ існує, і її керівником значився народний депутат Дмитро Ветвицький (позафракційний).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас