Безсмертний: Однією з причин краху економіки Білорусі став вступ до Митного союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безсмертний: Однією з причин краху економіки Білорусі став вступ до Митного союзу

Казна та Політика
732
Екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний вважає, що вступ республіки до Митного союзу призвів до катастрофічних втрат бюджету і це було однією з причин, що призвели країну до переддефолтного стану.
"Поточна ситуація дуже погана... В економічному плані країна (Білорусь) стоїть на межі катастрофи і дефолту. Зруйнована платіжна система і бюджетна система, не працює валютна система", - сказав Безсмертний в інтерв'ю "Українській правді".
За його словами, на це кілька причин.
"Перше - це безперервне перебування однієї людини при владі протягом 16 років. Друге - це занадто високі соціальні обіцянки в період виборчої кампанії, які переросли у спробу їх реалізації. А це просто зруйнувало бюджет", - сказав він.
"Третій руйнівник - це вступ Білорусі до Митного союзу з Росією і Казахстаном. Тому що в результаті вступу країна втратила 6-7 мільярдів доларів доходів. Зовнішні торгові мита від продажу нафтопродуктів почали надходили до бюджету РФ. І фактично припинено надходження мита від імпорту автомобілів. Це дві статті, які в сумі давали коли 4, коли 6 мільярдів доларів доходу. Якщо ви звернете увагу, бюджет Білорусі становить 9,6 мільярдів доларів, і ці дві статті надходжень були базовими показниками", - підкреслив Безсмертний.
"Є ще четверта причина. Резерви Національного банку Білорусі на сьогодні становлять десь 3,6 мільярда. З них тільки 1 мільярд 800 мільйонів - це доларові резерви. Для такої країни потрібно резерви розміром хоча б 10 мільярдів, щоб економіка не охолоджувалася", - вважає екс-посол.
"Економіку постійно годували емісійними рублями, її розігрівали, тоді вона на розгоні викидала колосальну інфляцію і черговий обвал національної валюти. Абсолютно неправильно був прорахований валютний та платіжний баланс країни. І на сьогодні ми маємо не просто передінфарктний стан - це вже інфаркт економіки", - констатував Безсмертний.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас