Колектори: КС розв'яже руки судвиконавцям, але тільки там, де є рішення суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори: КС розв'яже руки судвиконавцям, але тільки там, де є рішення суду

Кредит&Депозит
578
Рішення Конституційного суду щодо примусового проникнення в житло впорядкує тлумачення положення ч.1 ст.376 у взаємозв'язку зі ст.151-153 Цивільно-процесуального кодексу і дозволить уникнути колізій в суднових рішеннях, які були раніше. Про це в коментарі FINANCE.UA розповів генеральний директор компанії "ПрімоКоллект" Віталій Онишко.
Разом з тим, він підкреслив, що рішення про примусове проникнення до житла стосується тільки тих випадків, з яких є вмотивоване рішення суду.
"Я читав багато коментарів про те, що дана постанова дозволить держвиконавцям практично безкарно проникати в житло на будь-якій стадії процесу. Але ті, хто так говорить, неуважно читали рішення. Так, воно дійсно багато в чому полегшує життя тим, хто звертається до судових інстанцій з метою відсудити кредитне житло з великим простроченням за платежами. Але воно також покликане застерегти занадто безладних позичальників від зайвої безтурботності, пов'язаної з предметом застави", - коментує експерт.
За його словами, насправді, в рішенні йдеться: "для виконання ухвали суду про забезпечення позову питання про примусове проникнення до житла чи іншої нерухомості боржника - фізичної особи або особи, в якій є майно боржника чи майно та кошти, що належать боржникові від інших осіб, вирішується судом за місцем розташування житла або іншої власності особи за поданням державного виконавця".
"Це означає, що КСУ підтвердив право судових виконавців звертатися з позовом до суду для проникнення в житло боржника в рамках забезпечення позову про стягнення майна боржника. І не більше того", - роз'яснює Онишко.
Нагадаємо, минулого тижня КС оприлюднив рішення, яким дозволив українським судам давати дозвіл на проникнення в житло громадян, юридичних осіб для виконання ухвали суду про забезпечення позову на будь-якій стадії процесу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас