Інвестори не оцінили Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори не оцінили Україну

Казна та Політика
722
ЄБА за підтримки дослідницької компанії InMind вкотре провела оцінку Індексу інвестиційної привабливості (ПІП) України. Згідно з отриманими результатами, Україна в II кварталі 2011 р. продемонструвала відсутність динаміки, а ІІП країни досяг показника 3,39 (за п'ятибальною шкалою), тоді коли в I кварталі значення індексу становило 3,40 бала.
Невелике падіння ІІП, за словами експертів, в першу чергу говорить про відсутність змін в інвестиційній привабливості України (особливо в питанні зміни клімату) протягом останнього кварталу.
"Зараз дані свідчать про відсутність динаміки в порівнянні з I кварталом 2011 р., що можна вважати свого роду "перехідним періодом", адже бізнес ще не відчуває на собі змін, викликаних реформуванням секторів економіки", - пояснює виконавчий директор Європейської бізнес -асоціації Ганна Дерев'янко. За її словами, недавнє схвалення нових законодавчих норм вимагає певного періоду адаптації та інерції, тобто тайм-ауту, за яким і підуть зміни.
У цілому ж, в порівнянні з початком 2011 р., ситуація залишилася незмінною. Більше того, інвестори впевнені, що жодних дій для покращення ситуації урядом не робиться. Так, до позитивних змін більше половини інвесторів (52%) віднесли відсутність негативних трендів в інвестиційному кліматі. Незначна тенденція поліпшення спостерігається у спрощенні митних процедур (+0,2 бали). Підкреслюється інвесторами і наявність прогресу в процедурі відшкодування ПДВ.
Проте кількість названих інвесторами негативних змін перевищує кількість зазначених позитивних факторів, а асортимент негативів тільки поповнюється новими позиціями.
Найбільше сум'яття у бізнесменів викликають такі тенденції, як впровадження норм нового Податкового кодексу України, збільшення кількості державних перевірок та аудитів. Розганяє занепокоєння також зростання тиску з боку державних структур і слабкість заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією та бюрократією.
"Слабка динаміка показників Індексу інвестиційної привабливості за результатами II кварталу 2011 р. свідчить про те, що економіці України досі необхідні реформи та заходи по боротьбі з корупцією та більш чітке дотримання букви закону. Але якщо пенсійна реформа пройде успішно і експортні тарифи на газ збільшаться на 30%, то кооперація з Міжнародним валютним фондом буде успішно продовжуватися, і ми побачимо зростання показників індексу вже в III кварталі 2011 р.", - говорить голова Dragon Capital, президент правління ЄБА Томаш Фіала.
Для позитивних зрушень, як стверджують представники асоціації, необхідно, в першу чергу, внести зміни до Податкового і Митного кодексів, провести земельну реформу та реформу в судовій системі і, нарешті, лібералізувати валютне регулювання. Також в контексті взаємодії бізнесу і влади потрібно піднімати такі гострі на сьогодні питання, як боротьба з корупцією, повернення ПДВ, спрощення митних процедур і технічних бар'єрів у торгівлі, рекомендують експерти асоціації.
"Все перераховане вище є кроссекторальним і не стосується будь-якої конкретної індустрії та її проблематики. Але, тим не менш, від того, як держава буде виконувати свої обіцянки і заявлені плани, так і інвестори будуть дивитися на країну. А поки кредит довіри бізнесу до влади потроху вичерпується, оскільки вони не бачать якихось істотних зрушень і позитивних змін", - говорить Ганна Дерев'янко.
Індекс інвестиційної привабливості України розраховується на основі регулярного моніторингу оцінок інвестиційного клімату України першими особами компаній-членів Європейської бізнес-асоціації. Європейська бізнес-асоціація, неурядова організація, що об'єднує понад 750 європейських, міжнародних та вітчизняних компаній, що працюють в Україні.
Асоціація була створена в 1999 р. Ініціатором її створення була Європейська комісія, яка зацікавлена ​​в підтримці європейського бізнесу на Україні та налагодженні двосторонніх відносин Україна - ЄС. Беручи до уваги пріоритети України щодо євроінтеграції в Європейський союз, основною метою діяльності асоціації є налагодження стосунків європейського бізнесу з представниками влади в Україні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас