Держагентство з енергоефективності: Україна щорічно може економити до 2 млрд куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держагентство з енергоефективності: Україна щорічно може економити до 2 млрд куб. м газу

Енергетика
429
Україна щорічно може економити 1-2 млрд куб. м газу. Такий прогноз по фактичного обсягу економії природного газу минулого року зробив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич, повідомляє прес-служба Кабміну
Пашкевич впевнений, що впровадження енергоефективних проектів та технологій в 2010 р. це тільки початок позитивної динаміки зменшення споживання енергоресурсів. "За нашими розрахунками в період дії Державної цільової економічної програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 рр. Україна зможе заощадити близько 10 млрд куб. м природного газу", - зазначив глава агентства.
Досягти поставлених цілей планується за рахунок реалізації ряду заходів, перш за все, в комунальній і бюджетній сферах. Йдеться про модернізацію об'єктів комунального господарства, санації будівель, впровадження технологій електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання, використання теплових насосів.
Нагадаємо, що 10 червня 2011 року голова правління публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" Микола Удовиченко та директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер підписали договірні документи з Проекту з енергоефективності - гарантійну угоду між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР).
Відповідно до зазначених угода Світовий банк надасть АТ "Укрексімбанк" в рамках проекту з енергоефективності під державні гарантії кредитні ресурси в обсязі 200 млн дол строком до 30 років. Даний проект спрямований на зниження енергоємності в промисловості України та зменшення втрат енергії в комунальному секторі, зокрема в теплопостачанні, із залученням збалансованого фінансового посередництва.
Раніше, 18 травня ц.р. рада директорів ВБ схвалила виділення 200 млн дол кредиту в рамках фінансування "Проекту з Енергетичної Ефективності в Україні". "Проект буде сприяти досягненню Україною своїх амбітних цілей щодо зниження енергоємності на 20% до 2015 р. і на 50% до 2030 р. Це також буде сприяти зниженню залежності України від імпорту газу, отже, зниженню ризиків у сфері енергетичної безпеки, а також знизить витрати енергії", - говорилося в релізі банку.
22 лютого ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що в енергетичну сферу для поліпшення енергозбереження буде залучено 3-5 млрд грн інвестицій.
Відзначимо також, 28 квітня Кабінет міністрів України збільшив прогнозний обсяг фінансування держпрограми енергоефективності на 2010-2015 рр. на 62,5 млрд грн - до 347,82 млрд грн.
За даними обласних державних адміністрацій фактичний обсяг економії природного газу в 2010 р. склав 2 млрд 239 млн 836,74 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас