Виявлена ​​найбільша крадіжка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлена ​​найбільша крадіжка

Казна та Політика
2604
Після організованого в березні 2003 р. вторгнення США до Іраку, адміністрація тодішнього президента Джорджа Буша буквально затопила напівзруйновану країну, яка залишилася без нормально функціонуючої влади, готівкою для повоєнної реконструкції та інших проектів.
Адміністрація президента США бачила в постачаннях готівки найкращий спосіб відновити роботу державних служб, відтворити зруйновану інфраструктуру і отримати підтримку іракців, у яких загострювалося невдоволення післявоєнною відсутністю законності і порядку.
Оскільки іракська банківська система перетворилася на лахміття, Фонд розвитку Іраку був розміщений на рахунках Федеральної резервної системи в Нью-Йорку. Звідти більша частина коштів переправлялася до Багдада у вигляді готівки. У перші 14 місяців окупації в столицю Іраку було відправлено 363 тонни новеньких банкнот номіналом $100 на загальну суму $12 млрд.
"Ірак наводнювали купами грошей. Ми грали у футбол цеглою зі 100-доларових купюр перед їх відправкою. Це була божевільна атмосфера дикого заходу, п'янкого аромату якої ніхто з нас доти ніколи не відчував", - свідчить колишній керівник Тимчасової Коаліційної Адміністрації Іраку Френк Вілліс.
Чиновники Пентагону визначили, що в один гігантський військовий транспортний літак C-130 "Геркулес" вмістилося $2,4 млрд. щільно упакованих 100-доларових купюр. Вони були відправлені першим рейсом, після чого до травня 2004 р. до Іраку вилетіло ще 20 інших літаків, щільно набитих грошима. Це стало одним з найбільших в історії ланцюга міжнародних повітряних перевезень готівки.
За даними видання The Los Angeles Times, після доставки в Багдад гроші надходили в підвал одного з палаців Саддама Хусейна, а також на американські військові бази, звідки їх розвозили по міністерствах і підрядним організаціям Іраку. Часом мільйони доларів військові розносили в рюкзаках і розвозили в пікапах іракським одержувачам. При цьому найчастіше для складання належної фінансової звітності фахівців і часу не вистачало.
Співробітники військового відомства США не раз стверджували, що можуть відзвітувати з усіх сум, якщо їм дадуть достатньо часу, щоб обробити всі архіви. Однак спонсорований Пентагоном Фонд розвитку Іраку припиняє свою роботу вже цього місяця, і настає час підбивати підсумки його роботи.
Незважаючи на роки аудиту і наслідків, військове відомство так і не змогло з'ясувати, що трапилося з $6,6 млрд. зниклої готівки. Вперше федеральні аудитори зізналися, що кошти, виділені на відновлення Іраку, були вкрадені, а не просто зникли з очей через помилки бухгалтерського обліку.
"Зникнення $6,6 млрд. може бути найбільшою крадіжкою готівки за всю національну історію", - констатував генеральний інспектор з питань контролю за витрачанням коштів на відновлення Іраку Стюарт Боуен.
Зараз іракська сторона готується зажадати відшкодування збитку. Тим більше, що зниклі при перевезеннях гроші належали не американцям. Це був виторг від продажу іракської нафти, конфіскованих активів Саддама Хусейна, а також надпланова виручка, отримана в результаті роботи програми ООН "Нафта в обмін на продовольство". Таким чином, чиновники США, отримавши всі ці гроші в своє розпорядження, мали намір повернути їх законному власнику, але не зробили цього.
Багдад нагадує, що угода, підписана в 2004 р., зобов'язує саме американську сторону забезпечувати безпеку фінансових транзакцій. Головний аудитор Іраку, голова Іракського ради верховного аудиту Абдул Басіт Турки Саїд заявив, що у разі потреби для повернення втрачених грошей іракський уряд готовий звернутися до суду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас