Україна "перекинула" 3,5 млрд грн. дефіциту держбюджету на дефіцит "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна "перекинула" 3,5 млрд грн. дефіциту держбюджету на дефіцит "Нафтогазу"

Казна та Політика
332
Зменшення дефіциту державного бюджету України в 2011 році на 3,5 млрд грн., схвалене за пропозицією уряду парламентом 14 червня, викликане необхідністю збільшити на таку ж суму дефіцит Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" і домовленостями з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
"З метою утримання загального показника дефіциту сектора загальнодержавного управління і "Нафтогаз України" на рівні не вище 3,5% ВВП відповідно до умов програми співпраці з МВФ, зокрема, щодо динаміки зміни цін на природний газ для населення, які вплинуть на збільшення дефіциту НАК з 5 до 8,5 млрд грн.", - таке пояснення скороченню дефіциту держбюджету дав Кабінет міністрів у пояснювальній записці.
Згідно з прийнятм законом, дефіцит держбюджету буде знижений за рахунок зменшення внутрішніх запозичень. В той же час обсяг випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залишиться тим же, оскільки уряд фінансує дефіцит "Нафтогазу України" через випуск ОВДП, якими він оплачує акції додаткової емісії НАК.
В цілому дефіцит держбюджету-2011 зменшений з 38,843 млрд грн. до 35,343 млрд грн., а прогнозний обсяг внутрішніх запозичень знижений з 48,588 млрд грн. до 45,88 млрд грн.
Обсяг продажів ОВДП з початку цього року досяг 18 млрд грн. Окрім того, уряд випустив ОВДП ще приблизно на 12,5 млрд грн. в рамках капіталізації "Нафтогазу України" (на 8,5 млрд грн.) і підконтрольних державі банків.
Роком раніше Мінфін продав ОВДП на суму близько 40,82 млрд грн. Додатково він випустив облігації на суму близько 5 млрд грн. для капіталізації Укрексімбанку, на 16,4 млрд грн. - для оформлення заборгованості з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ-облігації) і на 7,4 млрд грн. - для капіталізації "Нафтогазу України".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас