Валютного кредитування в Україні не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютного кредитування в Україні не буде

Кредит&Депозит
823
За кордоном позичають у різних валютах. У більшості країн люди і бізнес віддають перевагу своїм грошам. Хоча є й винятки. Приміром - у Сербії 95 відсотків кредитів - у євро. Україна була близька до такого показника. За що і поплатилася під час кризи. Але це сталося тому, що не було належного валютного ринку. "Треба зробити ринок свопів и ф'ючерсів. Зараз він запускається. Але не формально запустити, а реально. Тому, якщо ми дійсно заборонимо повністю валютне кредитування, не розробивши такі ринки, то темпи економічного зростання, на мою думку, будуть меншими, ніж потенційні на 70%", - розповів телеканалу UBR Олександр Савченко, екс-заступник Глави НБУ.
Україні треба прискорити зростання. А це потребує зростання позик мінімум на 30 відсотків. Та у 2011 обсяги кредитування збільшать на 10-15 процентів. І валютних позик іще не заборонили. Банкіри допускають, обмеження можуть бути тимчасові. "Треба населенню не давати, обмежити юридичних осіб, тобто думати - як? Повністю скасувати на все життя, на 20 років - це неможливо. Та й не треба. Не дуже вірю в обмеження видачі, тому що, якщо почнеться кредитування, то наявна гривня дуже швидко вичерпається і банкам треба буде повертатися до рефінансування НБУ", - вважає Борис Тимонькін, голова Правління комерційного банку.
Із часом бізнесу, що не має валютного виторгу, позики у ВКВ, можливо, і даватимуть. Проти кредитування простих українців виступає більшість фахівців. Хоча б тому, що споживчі позики йдуть на імпортні товари. Виняток лише іпотека. Тож для неї щось згодом, можливо, і придумають.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас