Повторення пройденого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повторення пройденого

Казна та Політика
614
Вчора в прес-службі ІК VTB Capital повідомили про завершення розміщення єврооблігацій України на $1,25 млрд. Бонди купили понад 200 інвесторів, сума їхніх заявок втричі перевищила обсяг розміщення. Високий попит дозволив розмістити єврооблігації за ставкою 6,25%, що нижче оголошеного орієнтиру прибутковості - 6,375%, і збільшити обсяг позики з $1 млрд до $1,25 млрд.
Єврооблігації випущені на 5 років. Останній раз Україна розміщувала п'ятирічні бонди у вересні 2010 року (на $500 млн) під 6,875%. Таким чином, прибутковість цих паперів майже за рік знизилася на 62,5 базисного пункту, чому сприяв стабільний рейтинг. Агентство Fitch Ratings присвоїло бондам чинний з липня 2010 року рейтинг B, що відповідає довгостроковому рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті.
Фінансисти пояснюють вихід Кабміну на зовнішній борговий ринок прагненням понизити ризики чергового випуску паперів. "Нібито уряд був упевнений, що восени можливе розміщення за вигіднішою ставкою, цього розміщення не було б. Проте такої впевненості немає, тому Мінфін вирішив розмістити частину єврооблігацій зараз, залишивши велику частину на осінь", - говорить аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. У поточному році уряд випускав євробонди в лютому на $1,5 млрд. Ці папери з погашенням в 2021 році були куплені з прибутковістю в 7,95% річних. Враховуючи, що бюджет на 2011 рік передбачає випуск держоблігацій на $4,5 млрд, Кабміну до кінця року належить розмістити папери ще на $1,75 млрд.
Успішному розміщенню єврооблігацій в II півріччі можуть завадити зовнішні і внутрішні чинники, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "Ми не знаємо, як позначаться на апетитах покупців цінних паперів фінансові проблеми в країнах єврозони, зокрема в Греції. Цілком імовірно, їхні апетити знизяться, що утруднить розміщення українських паперів, - говорить експерт.- Крім того, якщо до осені Україна не розморозить співпрацю з МВФ, нам доведеться погодитися на збільшення ставки, тоді як зараз цей чинник ще не впливає на рівень прибутковості". Без допомоги МВФ симпатії інвесторів до країни зменшаться.
"Якщо не вдасться провести ключові реформи у сфері державного фінансування і зберегти доступ до кредитування МВФ, станеться ослаблення довіри, і країна втратить фінансування, яке допомогло б їй провести виплати за зовнішнім боргом в 2012-2013 роках", - відмічено в релізі Fitch.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин вважає, що в такій ситуації єдиним виходом для уряду стане пролонгація на півроку кредиту VTB Capital на $2 млрд: "Ми маємо право останній раз продовжити цей кредит, що дозволить компенсувати розміщення єврооблігацій. Проте ставка по ньому складає 6,65%, що значно вище ставки єврооблігацій, а значить, Україні вигідно розмістити бонди, отримавши кошти для виплати кредиту VTB Capital".
Погашення цього випуску паперів заплановане на 2016 рік. Тоді ж уряду необхідно буде виплатити по зовнішніх боргах 11,4 млрд грн. в еквіваленті (з них 7,8 млрд грн. - по облігаціях 2006 року, 2 млрд грн. - по кредиту Світового банку), а також витратити на обслуговування зовнішнього боргу 3,5 млрд грн. З врахуванням останнього розміщення сума витрат на обслуговування зовнішнього держборгу складе 24,8 млрд грн. ($3,1 млрд). При цьому Печеріцин відзначає, що найменші обсяги виплат по зовнішніх зобов'язаннях в України будуть в 2018-2019 роках (2,8 млрд грн. і 2,4 млрд грн. відповідно). "Залучити одним розміщенням $1,75 млрд буде складно, є сенс розмістити дві серії на 7 і 8 років", - пропонує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас