Розвивай і владарюй — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розвивай і владарюй

Кредит&Депозит
705
У розпорядженні Комерсант-України є остання версія проекту закону "Про державний Банку розвитку", розроблена Мінекономрозвитку після наради в уряді 31 травня. У документі викладено принципи створення нового держбанку для стимулювання залучення довгострокових внутрішніх і зовнішніх інвестицій у пріоритетні сфери економіки.
Основним завданням Банку розвитку стане кредитування інших банків, які спрямують кошти на реалізацію пріоритетних національних програм та інноваційних проектів, здатних забезпечити економічне зростання. Банк розвитку буде кредитувати на поворотній основі інвестиційні проекти за рахунок коштів, передбачених держбюджетом. "Кошти держбюджету в частині кредитування бюджету спрямовуються через державний Банк розвитку", - йдеться в документі. Йому буде заборонено приймати вклади громадян і кредитувати їх, інвестувати в статутні капітали юридичних осіб. Тому банк не стане учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб і не повинен буде виконувати нормативи, обов'язкові для інших банків.
Банк розвитку зі статутним капіталом не менше 120 млн грн заснує Кабмін. До його наглядової ради увійдуть голова правління банку та представники Верховної ради, Кабміну, адміністрації президента, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Нацбанку (на термін до 5 років). Голови правління на 5 років буде призначати президент за поданням Кабміну, погодженим з НБУ. До ревізійної комісії, крім представників Кабміну, ввійдуть представник ГоловКРУ або Державної податкової служби.
Створення Банку розвитку, який є установою другого рівня, не кредитуючи безпосередньо конкретні підприємства, обговорюється з 2005 року. Тоді радник міністра економіки, екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко запропонував стратегію розвитку держбанків. Стратегія три роки коректувалася, але прийнята не була. Втім, три місяці тому обговорення цього питання відновилося в декількох відомствах. Один із заступників голови Держагентства з інвестицій та інновацій говорив, що вони пропонують зробити Банк розвитку на базі належного агентству Українського банку реконструкції та розвитку. НБУ опрацьовував ідею самостійного заснування такого банку. Один із заступників голови НБУ вчора навіть неофіційно відмовився сказати, чи будуть вони погоджувати законопроект МЕРТ, чи подадуть свій: "Ми висловили зауваження в Кабміні".
Експерти вважають, що Банк розвитку необхідний Україні. "Такі банки країни створювали для стимулювання своїх базових галузей, що дозволяло надати економіці потрібний потенціал", - зазначив Сергій Яременко. Аналогічним чином в Росії функціонує держкорпорація з особливим статусом - Внєшекономбанк (ВЕБ), що володіє українським Промінвестбанком. "Є великі проекти, які не під силу профінансувати банкам через обмеження регулятора, а держава могла б планувати такі проекти і реалізовувати через Банк розвитку, - вважає перший заступник голови Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.- Я не сумніваюся, що такий банк, маючи підтримку держави, зможе залучати закордонні кредити навіть дешевше, ніж Укрексімбанк, і кредитувати ними проекти, які принесуть користь державі". Але питання у фінансистів виникає у відборі чиновниками проектів для державного кредитування. "Потрібно піднімати планку кредитування. ВЕБ не займається проектами обсягом менше $100 млн. В Україні цей поріг може бути в $50 млн", - вважає Юткін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас