ОПЕК розділилась на два табори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК розділилась на два табори

Енергетика
494
У складі організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) сформувалися два табори, що дотримуються різних оцінок поточної ситуації на нафтовому ринку і необхідності підвищення квот, вважає директор відділу CFD і лістингових продуктів Saxo Bank Оле Слот Хенсен.
Причиною, що розділила організацію на два блоки, окрім політичних розбіжностей, став короткостроковий прогноз щодо попиту, відзначає експерт.
Саудівська Аравія прогнозує дефіцит пропозиції в третьому кварталі 2011 року в розмірі майже 2 млн барелів на добу.
Інший блок на чолі з Іраном, якому потрібні високі ціни і який вже здійснює видобуток на повну потужність, стверджує, що зважаючи на сповільнення зростання американської та інших економік попит на нафту впаде.
"Почувши, як міністр нафти Саудівської Аравії заявив, що це було "одне їхніх найгірших засідань" картелю, ринок збурився і відреагував різким збільшенням вартості нафти. Схоже, що ОПЕК, який видобуває 40% світової нафти і володіє більшістю резервних потужностей, розгубив свою здатність колективно контролювати ціни на нафту", - вважає О.С.Хенсен.
Влада, мабуть, перейшла до країн, які мають в наявності резервні потужності, а саме до Саудівської Аравії, Кувейту і ОАЕ. Ці розбіжності можуть стримати зростання цін на якийсь час, оскільки Саудівська Аравія дала зрозуміти, що готова діяти, якщо відчує, що ціни завдають збитку економічній активності.
Зважаючи на потурання дотриманню квот, Саудівська Аравія може збільшити виробництво в односторонньому порядку, якщо зростання цін на нафту продовжиться, прогнозує Saxo Bank.
За словами генсека ОПЕК Абдалли аль-Бадрі, фактичний видобуток країн картелю в травні склав 29 млн барелів на добу при чинній квоті в 24,845 млн барелів на добу.
Наступне засідання ОПЕК заплановане на грудень, але в разі потреби у будь-який момент може бути скликане екстрене засідання. Прогноз дефіциту в 2 млн барелів на добу в III кварталі змусив захвилюватися Міжнародне енергетичне агентство, яке допустило вірогідність того, що держави ОПЕК можуть вдатися до використання стратегічних резервів. Враховуючи випереджаючий характер ринку, це може бути сприйнято як відчайдушний крок і може замість бажаного ефекту принести лише шкоду, заявив О.С.Хенсен.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас