Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
675
Янукович, налякавши корупціонерів і чиновників, котрі наживаються на продажу адміністративних послуг, не ризикнув запрошувати журналістів у "Межигір’я". Азаров виявився здатний дискутувати з Путіним виключно заочно. Європарламент поставив Україні на вид.
В антикорупційному чаді
Глава держави продовжує "наступ" на корупціонерів. Гнівно, рішуче і практично безрезультатно. Не віриться, що навіть після набрання чинності антикорупційного закону, підписаного главою держави, караючий меч української Феміди буде опускатися на голови значимих фігур, а не стрілочників. Все частіше і частіше гучні заяви Віктора Федоровича викликають подив: судячи з їх тональності, українські корупціонери не лише вражаюче могутні, але і ясно мають в своєму розпорядженні здатність до брунькування діленням. За 15 місяців перебування Януковича при владі їх ясно стало більше. Принаймні, тема боротьби з корупцією в президентській риториці залишається однією з основних. Антикорупційний закон, заздалегідь неабияк вихолощений представниками парламентської більшості, навряд чи сприяє наведенню ладу. Цікаво відзначити, що запросити журналістів на обіцяну ще рік тому екскурсію по "Межигір’ю" гарант Конституції вже у котрий раз відмовився. Позиція Януковича зрозуміла, неясно, чому у всій його команді немає людини, здатної адекватно пояснити суспільству причини патологічної президентської скромності.
Путін починає і…
Підкреслено скромно поводився і Микола Азаров, який отримав чергову порцію цінних вказівок від глави держави під час понеділкового рандеву президента з прем'єром. Микола Янович не наважився публічно вступати в дискусію з Володимиром Путіним, коли той заявив, що Росія і Україна домовилися неухильно виконувати газові контракти. Свої аргументи Азаров пред'являв переважно заочно, обкатуючи їх переконливість на австрійських бізнесменах і Савіку Шустері. Розсипавшись у похвалах надійності вітчизняної ГТС і пригадавши про найбільші в Європі сховища газу біля кордону з ЄС, український прем'єр висловив готовність качати ще більше російського газу, ніж сьогодні. Шкода, що в Москві коментарі Азарова, схоже, сприймаються виключно з установкою "Прохання ігнорувати". Володимир Путін і його підлеглі послідовно використовують підписані Юлією Тимошенко в січні 2009 року газові угоди на користь Росії, ігноруючи запевнення у вічній дружбі з Віктором Януковичем. Якщо тенденція в російсько-українських угодах збережеться, то в другій половині поточного року нашим країнам не уникнути нової газової війни: Росія продемонструвала, що не збирається миритися зі зближенням України з Європейським Союзом, а газовий вентиль в двосторонньому діалогу вже доводив свою переконливість.
Луценко ставить на Тимошенко
Постійно присутній в інформаційному просторі Юрій Луценко дав зрозуміти, що не збирається протиставляти себе Юлії Тимошенко. Він підкреслив, що в разі її взяття під варту українська опозиція стане легко керованою владою. Поки неясно, чи вдасться Юрію Віталійовичу потіснити соратників Юлії Володимирівни (вона як на роботу приїжджає на засідання суду у справі екс-міністра), але ключову пораду для неї він вже озвучив: закликав знаходити спільну мову з Арсенієм Яценюком і Віталієм Кличком, яких "сердечники" часто звинувачують в колабораціонізмі з владою. Саме Луценко не збирається балотуватися до парламенту, а готовий присвятити себе участі в президентській кампанії 2015 року.
Європарламент відчитав Україну
Європейські парламентарі під керівництвом союзної Тимошенко Європейській народній партії показали, що уважно стежать за подіями в нашій країні. В резолюції Європейського парламенту Україну закликали уникнути політичних репресій, відмовитися від вибіркового правосуддя і зняти підписку про невиїзд з Юлії Тимошенко. Мабуть, в Старому Світі скучили за безпосереднім спілкуванням з лідером "Батьківщини". Якби в нашій Генеральній прокуратурі працювали люди з гумором, вони б зняли з Юлії Володимирівни лише одну з трьох підписок про невиїзд. Але сьогодні куди вірогідніше черговий сплеск анти-європейської істерії з рефреном "Краще допоможіть матеріально". Хочеться відзначити, що в боротьбі за перемоги усередині країни наші політики все активніше залучають зовнішні сили, забувши, що подібна "допомога" рано чи пізно може негативно позначитися на національному суверенітеті.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас