"Нафтогаз" йде в офшори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" йде в офшори

Енергетика
1080
Держкомпанія "Чорноморнафтогаз", яка входить до структури НАК "Нафтогаз України", планує до 2015 р. майже вдвічі наростити видобуток газу за рахунок освоєння офшорних родовищ. "До 2015 р. ми будемо добувати 1,8 млрд. куб. м газу, тоді коли сьогодні вона складає близько 1 млрд. куб. м газу і 65 тис. т газового конденсату", - повідомив Валерій Ясюк, голова правління "Чорноморнафтогазу". За його словами, до 2015 р. також буде введено в експлуатацію Суботинське нафтове родовище. "Ми вперше в Україні почнемо видобувати нафту на шельфі", - відзначив голова "Чорноморнафтогазу".
Щоб розвивати видобуток, ДАТ має намір модернізувати і переобладнати свої основні фонди. "Суда і техніку ми отримували ще за Радянського Союзу. Тому в грудні минулого року було схвалено рішення про закупівлю бурової установки останнього покоління і двох швидкісних обслуговуючих судів. Їх ми отримаємо вже в найближчій перспективі... Нова інфраструктура дозволить своєчасно, якісно і в повному обсязі вести видобуток вуглеводнів", - сказав Валерій Ясюк.
За даними Міністерства промислової політики України, наша країна імпортує більше половини всіх споживаних енергоносіїв. Це говорить про високий ступінь енергозалежності, для боротьби з якою більшість промислово розвинених країн світу докладають багато зусиль. На думку експертів, з такою проблемою Україні також під силу успішно впоратися завдяки інвестиціям в екологічно чисті проекти, пов'язані з розвитком відновлюваних джерел енергії.
"Не всупереч, а завдяки відсутності на території України великих родовищ нафти і газу, в українського бізнесу існують реальний шанс освоювати сучасні енергоефективні технології", - вважає Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант". І в перспективі, за його словами, це допоможе їм успішно підкорювати світові ринки не за рахунок виснаження вітчизняних надр, а через вдосконалення виробничих процесів та оптимізацію управління підприємствами. Експерт також нагадав про наміри Кабміну знизити залежність вітчизняної економіки від дорогого російського імпорту за рахунок розширення видобутку газу з нетрадиційних джерел. Йдеться про сланцевий газ і метан вугільних родовищ.
Крім того, за планами Кабміну, з 2015 р. частка енергії з відновлюваних джерел в енергобалансі України повинна скласти не менше 10% (зараз - близько 0,5% від усього енергетичного потенціалу). Також до 2015 р. буде збільшено фінансування проектів з розвитку альтернативних джерел енергії до 360 млрд. грн. А в поточному році за рахунок реалізації програм виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива, на які планується виділити близько $1 млрд., уряд має намір знизити споживання нафти, газу і нафтопродуктів на 3 млрд. куб. м.
Дані різних досліджень та експертних оцінок підтверджують, що шельф Чорного і Азовського морів - регіон, за рахунок освоєння якого Україна може значно збільшити видобуток нафти і газу вже в найближчому майбутньому. А в перспективі - звести до мінімуму закупівлю імпортних енергоносіїв. Потенційні запаси шельфу оцінюються в 2,3 млрд. т умовного палива, а їх освоєння не перевищує 4%. Тому поставлені Кабміном завдання з нарощування обсягів видобутку вуглеводнів безпосередньо пов'язані з освоєнням шельфу Чорного і Азовського морів.
Про те, наскільки комерційно вигідним буде видобуток сланцевого газу в Україні, повинні показати результати досліджень американських фахівців. Як повідомляли "ЭИ", на початку весни Україна і США підписали міжурядовий меморандум, який містить умову, що американські фахівці вивчатимуть особливості родовищ сланцевого газу в нашій країні і нададуть висновки про економічну доцільність їх розробки і можливу ​​комерційну вигоду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас