МВФ дасть Білорусі гроші без політики, але з умовами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дасть Білорусі гроші без політики, але з умовами

Казна та Політика
708
У Мінську відбулися переговори керівництва Білорусі з представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ). Влада республіки розраховує на отримання $8 млрд кредитів. МВФ готовий надати хоча б частину, але на певних умовах. Представники фонду стверджують, що політика не при чому - йдеться виключно про структурні перетворення в економіці країни.
Переговори велися з урядом Білорусі, в усякому разі про участь у них президента країни Олександра Лукашенко нічого невідомо, що й зрозуміло - МВФ пропонує вкрай непопулярні серед населення заходи - зокрема фактичне зниження зарплати.
Прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович заявив, що республіка має повне право отримати кредит від Міжнародного валютного фонду (МВФ). "Ми, як повноправні члени МВФ, має право розраховувати на певну підтримку у важку хвилину", - сказав Мясникович під час зустрічі з главою місії МВФ в Білорусі Кріс Джарвіс, передає місцеве агентство БЕЛТА.
Кріс Джарвіс, заявив сьогодні, що в ході місії в її учасників відбулися наради з урядом і Нацбанком Білорусі, економістами, дипломатами, профспілковими лідерами. Глава місії МВФ в Білорусі підкреслив, що питання про надання Мінську стабілізаційного кредиту знаходиться на першому етапі розгляду. При цьому, як стверджує Кріс Джарвіс кредит МВФ, який запросив Мінськ, не буде пов'язаний з політичними умовами.
"МВФ не висуває політичні умови для своїх кредитів. Ми намагаємося підготувати кращу економічну програму", - наводить слова Джарвіса РІА Новини.
Однак у МВФ є інші умови до влади країни, а саме - структурні зміни і приватизація держвласності.
За слова Джарвіса, обсяг можливого кредиту МВФ для Білорусі буде залежати від стану платіжного балансу республіки і від серйозності економічних перетворень.
"Необхідно провести подальше обговорення макроекономічної політики, домовитися про структурні перетворення, щоб вийти на стійкі та високі темпи зростання", - сказав Джарвіс на прес-конференції в Мінську. Він відзначив також, що поки про можливі терміни виділення кредиту не йшлося.
Однією рекомендацією представник МВФ вже поділився. За його словами, білоруська влада повинна пояснити населенню, що вони мають намір вжити для боротьби з кризою. "Ми рекомендували держорганам, включаючи президента, Нацбанку і уряду працювати разом. Держава повинна пояснити населенню що відбувається і що вона має намір робити", - зазначив він.
"У зв'язку з цим ми рекомендуємо перейти до плаваючого обмінного курсу з вільним його формуванням на міжбанківському ринку. Ми вважаємо, що в результаті цього скоротитися бюджетний дефіцит, рахунок поточних операцій", - заявив представник МВФ, додавши, що витратами цих заходів буде деяка невизначеність в обмінному курсі і нижча заробітна плата.
При цьому МВФ вважає економіку країни цілком платоспроможною. "Від уряду і Нацбанку на нашу адресу надійшли запевнення, що борг буде погашатися... Існують об'єктивні передумови в це повірити", - сказав Джарвіс.
За словами Джарвіса, витоки білоруської кризи в "великих обсягах кредитування та підвищення зарплат". Він пояснив, що значне підвищення зарплат призведе до зростання цін і подальшої девальвації білоруського рубля.
Передбачається, що кредити дозволять Білорусі подолати як валютну кризу, що вибухнула весною цього року, так і загальноекономічну кризу, пов'язану з різким зростанням цін і знеціненням національної валюти.
Сьогодні ж з'явилися повідомлення про те, що в країні знову вишикувалися черги за дешевими продуктами харчування.
На думку заступника голови Мінфіну РФ Сергія Сторчака, вихід з кризи в Білорусі може зайняти близько 15-18 місяців.
Білорусь нещодавно звернулася до МВФ за стабілізаційним кредитом на суму до $8 млрд. При цьому вже в червні очікується надходження першого траншу кредиту Білорусі від Антикризового фонду ЄврАзЕС. Загальний обсяг цієї кредитної програми складає $3 млрд.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас