Кабмін затвердив порядок і умови надання держгарантій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив порядок і умови надання держгарантій

Казна та Політика
321
Уряд затвердив порядок і умови надання в 2011 р. державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов'язань по запозиченнях суб'єктів господарювання, залучених для реалізації інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних і інших проектів розвитку, що мають стратегічне значення і реалізація яких сприятиме розвитку національної економіки. Відповідна постанова, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, затверджена на засіданні уряду 9 червня, повідомляє прес-служба відомства.
Актом передбачається, що державні гарантії можуть надаватися для забезпечення боргових зобов'язань по запозиченнях, притягнених суб'єктами господарювання державного сектора економіки - резидентами, а також Державною інноваційною фінансово-кредитною установою (ДІФКУ) і державним підприємством "Державна інвестиційна компанія" (ДІК) для кредитування суб'єктів господарювання - резидентів незалежно від організаційно-правової форми і форми власності з метою реалізації ними проектів.
Відбір проектів, які передбачається реалізувати на умовах фінансового самоокуповування в повному обсязі або частково за рахунок коштів позик, залучених під державні гарантії, здійснюватиметься по конкурсній основі.
Для участі в конкурсному відборі підприємство розробляє проектну пропозицію і разом з рішенням галузевого центрального органу виконавчої влади подає на розгляд Державному агентству з інвестицій і управління національними проектами (в разі кредитування ДІФКУ або ДІК - на розгляд вказаних установ). За результатами розгляду Агентство подає документи Мінекономрозвитку. Після підготовки висновку, Мінекономрозвитку (або ДІФКУ/ДІК) виносить проектну пропозицію разом з відповідними матеріалами на розгляд Комісії з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів.
Згідно з пропозиціями вказаної комісії про доцільність підтримки проектної пропозиції Мінекономрозвитку готує проект рішення Кабінету міністрів України про надання державної гарантії.
Нагадаємо, в грудні 2010 р. прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з представниками МВФ заявив, що обсяг державних гарантій в 2011 р. залишиться на рівні 2010 р. - 15 млрд грн. Ця цифра була внесена і до державного бюджету України.
8 червня 2011 р. КМ також зареєстрував у ВР законопроект про держборг і гарантований державою борг.
Згідно з законопроектом гарантований державою борг - загальна сума боргових зобов'язань суб'єктів господарювання - резидентів по поверненню отриманих і не погашених станом на звітну дату кредитів (позик), виконання яких забезпечене державними гарантіями.
Управління гарантованим державою боргом здійснюється Міністерством фінансів України з врахуванням рекомендацій Ради Національного банку України щодо впливу політики державних запозичень на стан грошово-кредитної сфери.
Державна гарантія - зобов'язання України повністю або частково виконати платежі на користь кредитора в разі невиконання позичальниками, відмінними від України, що отримали кредит під державні гарантії, зобов'язань з повернення грошових коштів на умовах терміновості і платності.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас