Жирна їжа пошкоджує мозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жирна їжа пошкоджує мозок

92
Ожиріння у людей, що харчуються продуктами з високим вмістом жиру, може бути частково обумовлено пошкодженням нейронів у тій ділянці мозку, яка контролює вагу тіла.
До такого висновку дійшли співробітники Університету Вашингтона в Сіетлі (США). Дослідники вивчили мозок гризунів на короткочасні і довгострокові ефекти високожирового харчування. Піддослідні щури та миші були розділені на групи по 6-10 особин. Кожну групу годували жирною їжею різний час - від одного дня до восьми місяців. Потім вчені провели детальний біохімічний, томографічний аналіз і клітинний сортінг мозку тварин, передає Компьюлента.
У перші три дні високожирової дієти гризуни споживали майже подвійну денну стандартну норму калорій. За час експерименту щури та миші значно додали у вазі, у них розвинулося запалення в гіпоталамусі - містить нейрони ділянки мозку, яка контролює вагу тіла. Водночас групи клітин (глія) і макрофагів (мікроглія), що підтримують, акумулювалися в гіпоталамусі, стаючи активними. Хоча ця загальна реакція на запалення мозку (глиоз) через кілька днів притупилася, чотири тижні по тому вона знов знайшла силу. Глиоз в мозку еквівалентний загоєнню рани в будь-якому органі; зазвичай він зустрічається при нейронних пошкодженнях, таких як інсульт і розсіяний склероз. Дослідники вважають, що ранній глиоз може бути захисною реакцією, яка зникає з часом.
У ході експериментів вчені також виявили пошкодження і можливі втрати критичних нейронів, що регулюють вагу. Кількість цих проопіомеланокортінових нейронів зменшилася до восьмого місяця високожирового харчування. У гризунів того ж віку, які їли звичайний корм, нічого подібного не спостерігалося. Дослідники поки не можуть сказати, чи мають передбачувані нейронні пошкодження постійний характер, але набір зайвої ваги, вочевидь, провокують саме вони.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас