Спекулянти захоплюють землі в Африці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекулянти захоплюють землі в Африці

Нерухомість
745
Дослідники Oakland вивчили земельні операції, укладені в останні декілька років в Ефіопії, Танзанії, Південному Судані, Сьєрра-Леоне, Малі і Мозамбіку. Виявилось, що фінансисти, які живуть в розвинених країнах, перетворюють африканські сільськогосподарські угіддя і ліси у високодоходні інвестиційні стратегії, здатні піднімати ціни на продукти харчування.
"Ті ж самі фінансові фірми, які зіштовхнули нас у яму глобальної рецесії, роздувши бульбашку на ринку нерухомості, зараз роблять аналогічний фінансовий маневр зі світовим продовольчим забезпеченням", - стверджує виконавчий директор інституту Oakland Анурадха Міттал.
Це явище розростається феноменальними темпами. Лише у 2009 р. в шести африканських країнах іноземці скупили або взяли в довгострокову оренду не менше 60 млн. га землі - площа, рівна розміру Франції. До 2008 р. по всьому світу іноземці купували менше 4 млн. га сільськогосподарських земель на рік.
Експерти відзначають, що в подібних операціях замішані не лише альтернативно-інвестиційні фірми, такі як лондонська Emergent Asset Management, що займається залученням спекулянтів, але також солідні університети, включаючи Гарвардський і Вандербільтський.
Придбані в Африці землі інвестори "звільняють" для найбільш вигідних експортних товарів, таких як біопаливо і зрізані квіти. Загроза нестабільності, якій вони піддають світові ринки продовольства, за твердженням експертів Oakland, може виявитися страшнішою від тероризму.
"В результаті їхніх дій в Африці відбувається знесення дрібних фермерських господарств, забруднення довкілля, втрата води і створюється загроза політичної нестабільності, на кшталт тих продуктових заколотів, які на початку цього року призвели до революцій в Єгипті і Тунісі", - попереджає Міттал.
За його словами, капіталісти укладають невигідні для місцевого населення операції, користуючись корупцією африканських чиновників і довірливістю лідерів общин. Наприклад, вони вибивають собі права на безлімітне використання водних ресурсів або повне звільнення від податків. Фінансові ділки з Уолл-cтріт хваляться тим, що для прийняття договорів про купівлю землі їм, як правило, достатньо дати пляшку дорогого віскі збіднілому вождю африканського племені.
Інвесторам удавалося отримувати землі безкоштовно в Малі або за дрібні грошів Сьєрра-Леоне. Компанія Sierra Leone Agriculture зараз перераховує місцевій владі лише $2 за користування гектаром землі за рік, а для Quifel Agribusiness подібні платежі складають $5/га за рік. У Ефіопії компанія Karuturi почала викупляти землю за ціною $1,25 за гектар, пізніше розцінки зросли до $6,75/га. Для порівняння, в Бразилії або Аргентині сільськогосподарські землі коштують $5000-6000/га.
Хоча інвестори обіцяють африканцям економічний прогрес і створення робочих місць, в реальності жодних соціальних зобов'язань на себе вони не беруть і замість обіцяних благ виганяють зі свого житла мільйони дрібних фермерів, називаючи їх незаконними поселенцями. Для багатьох африканців, які живуть за межею бідності, особиста маленька ферма є головним джерелом життєзабезпечення, тому знищення цих джерел може призвести до соціальних заворушень.
В Ефіопії близько 700 тис. корінного населення було переміщено з традиційного житла на "дуже схожі території" на вимогу крупних інвесторів. За припущенням експертів, аборигени заколоти не піднімали через побоювання позбутися життя або попасти у в'язницю в країні, де насильство і порушення прав людини дуже поширені.
В Малі в 2010 р., коли бульдозери почали розчищати селище Саману Дугу від фермерських споруд і фруктових дерев, місцеві жителі намагалися перешкоджати цьому, але були побиті і заарештовані поліцією.
В Танзанії місцева влада пообіцяла компанії AgriSol Energy звільнити поселення Катумби і Мішамо, на яких з 1972 р. мешкають 162 тис. біженців з Бурунді. У 2009 р. правозахисна організація Amnesty International повідомляла про факти підпалу будинків біженців на замовлення влади і ув'язнення громадських лідерів.
Втім, жодна компанія, що інвестує в Африку, не погоджується з тим, що її мотиви нечисті, а діяльність шкідлива. Наприклад, фонд EmVest Asset Management, що скупив землі в Мозамбіку, категорично заперечує звинувачення в експлуататорських або незаконних практиках.
"Ми не уклали жодної "сірої" операції. Всі наші землі були придбані на законних тендерах. У Мозамбіку працівники нашої компанії отримують оклади, що на 40% перевищують мінімальну зарплату. Ми також залучені в проекти розвитку, такі як постачання чистої води сільським жителям. Африканці дуже щасливі з нами", - виправдовується директор африканського підрозділу EmVest Ентоні Пуртер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас