Самовіддано п'ють з крана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самовіддано п'ють з крана

3116
Компанія IDS Group Ukraine (ТМ "Миргородська", "Моршинська", Borjomi) оприлюднила дослідження, згідно з яким рівень споживання води в Україні один з найнижчих в Європі. Так, за даними Держкомстату, рівень споживання бутильованої води в нашій країні складає всього лише 41 л на людину на рік, що на 58% нижче середньоєвропейського рівня. Найбільше воду п'ють в Італії - понад 200 л на людину на рік. "Нескладно підрахувати, що середній житель України за день випиває всього лише 120 г води. Це негативно позначається на здоров'ї нації, адже для нормальної життєдіяльності людський організм повинен отримувати не менше 1,5-2 л води на день", - сказано в дослідженні.
За результатами дослідження, проведеного міжнародною дослідницькою компанією TNS, 17% опитаних українців п'ють бутильовану воду рідше одного разу на місяць, 31% - кілька разів на тиждень, а 8% стверджують, що протягом року жодного разу не пили бутильовану воду, віддаючи перевагу іншим напоям.
А найпопулярнішим напоєм в нашій країні є чай, його п'ють 94% опитаних, багато прихильників і в молочних напоїв: молоко - 90%, кефір - 82%. Багато і любителів кави - 84%, соки п'ють 71% опитаних і тільки потім в рейтингу напоїв з'являється бутильована вода - 69%. Радує те, що алкогольні напої аж в кінці списку. Правда, пиво вибирає не набагато менше споживачів, ніж воду - 61%. А горілки і вина однаково популярні - 48% і 47% відповідно.
"Результати даного дослідження в черговий раз підтверджують, що в нашій країні дуже низька культура водоспоживання", - говорить науковий керівник одеського відділення Міжнародної академії наук екології і безпеки життєдіяльності, професор Тетяна Стрикаленко. За її словами, більшість українців не знають, що кава і чай виводять з організму у декілька разів більше рідини, ніж привносять. "Проте вгамовувати спрагу у нас прийнято саме цими напоями", - підкреслила експерт.
Тим часом самі ж виробники не дрімають. Так, якщо об'єм продажів бутильованих вод в 2005 р. в Україні складав 124 млн. л, то вже за підсумками 2010 р. даний показник склав більше 200 млн. л.
Ринок просів під час кризи, а вже на початку минулого року почалося відновлення. За даними асоціації "Бутильовані води України", з початку 2010 р. почався активний попит на послугу з доставки питної води після 10%-ного спаду в 2009 р. у зв'язку з економічною кризою і скороченням доходів населення. "Перший квартал 2010 р. показав зростання на рівні 3%, в основному за рахунок березня", - підрахували в асоціації. Крім того, за час кризи сталася істотна консолідація українського ринку бутильованих вод. За даними Державного комітету статистики, кількість виробників бутильованої води в 2009 р. в умовах економічного спаду зменшилася до 156, тоді як в 2008 р. таких підприємств було 176.
Виробників може чекати чергове подорожчання. Своїм законопроектом №8630 Кабмін пропонує проіндексувати збір за використання поверхневих і підземних вод для виробництва напоїв на 11,3% з 2012 р.
Проектом закону пропонується внести відповідні зміни до Податкового кодексу.
Зокрема, ставку збору за використання поверхневих вод пропонується збільшити з 25,6 грн./куб. м до 28,49 грн./куб. м, а за використання підземних вод - з 29,86 грн./куб. м до 33,23 грн./куб. м.
На думку учасників ринку, цей захід викличе чергове подорожчання води, що не може не вплинути на прибутковість бізнесу і його інвестиційну привабливість.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас