Солодке життя закінчилось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солодке життя закінчилось

1587
Вже більше 10 років, з 2001 р., українські постачальники карамелі живуть в страху перед забороною на постачання продукції до Росії. Це третє по рахунку обмеження, яке змусить істотно скоротити експорт. Обсяги виробництва карамелі в Україні становлять понад 100 тис. т на рік, з яких більше половини завжди припадало на російський ринок. Коли на голови виробників обрушилося друге обмеження в 2005 р., що діяло до 2007 р. включно, обвал експорту до Росії склав 66,2%. "Постачання впали в 2006 р. з 58,5 тис. т до 4,3 тис. т, або в 13 разів. Після введення останніх заходів складно передбачити, яким буде падіння. Ясно лише те, що мито робить нашу продукцію неконкурентоспроможною на ринку Росії", - сказав президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.
Нинішнє антидемпінгове розслідування проти імпорту карамелі розпочате російською стороною ще в грудні минулого року. Позиція конкурентів тоді озвучувалася така. На підприємства заявника Асоціації підприємств кондитерської промисловості "Асконд" в 2006-2007 рр. припадало в середньому 50,1% від загального обсягу виробництва карамелі в Росії. Імпорт карамелі в ці роки зріс в 2,2 разу, а в першому півріччі 2009 р. в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. - на 42%. Основними постачальниками карамелі до Росії в ці періоди були Україна, Китай, Німеччина і Польща. Середньозважена ціна на імпортну карамель в 2006-2007 рр. зросла на 18,2%, а в першому півріччі 2009 р. в порівнянні з січнем-червнем 2008 р. знизилася на 14,5%. Російські карамельники відзначають збитки, але не називають їх обсяг. Виходячи з об'єктивної економічної ситуації, зрозуміло, що їх бентежить не стільки обсяг постачань, скільки вартість імпортних аналогів, з якими їм важко конкурувати, - об'єктивно цукор в Росії дорожчий за український білий пісок, з якого роблять карамель.
Спочатку у вимогах російських виробників значилося мито на варені цукерки з начинкою і без начинки, тоффі, карамелі і аналогічні солодощі з вмістом какао і без вмісту какао. Тепер деякі учасники ринку з полегшенням відзначають, що санкції торкнуться лише твердої карамелі з цукру. "Хоч якесь полегшення", - відзначили в одній з компаній. За роки обмежень в Україні зупинено 14 ліній з виробництва карамелі. "АВК" - компанія, яка увійшла до числа тих, хто відмовився виробляти цю продукцію. "Рошен" і "Конті" пішли шляхом будівництва виробництв в Росії.
Досі наші виробники сподівалися, що влада Росії проявить лояльність до нашої продукції, оскільки імпорт української карамелі на російському ринку не перевищує 10%, і говорити про збиток для російських конкурентів не доводилося. Хіба що наші солодощі продавалися дешевше. Але дива не сталося. Постачання нашої карамелі принесуть російському бюджету близько $5 млн. надходжень в казну за умови, що їх обсяги не скоротяться, що навряд чи можливо. Це не така велика сума для російської казни, щоб позбавляти співвітчизників можливості їсти дешевшу українську карамель.
В Україні не приховують поганого настрою від таких дій нашого торговельного партнера. "Ще в 2004 р. ми експортували в РФ 60 тис. т карамелі, сьогодні ця цифра в рази зменшена. Тобто ми експортуємо 16 тис. т, а після введення такого мита обсяги, звичайно, ще зменшаться", - оцінює провал в переговорах з Росією глава Мінагропроду Микола Присяжнюк. Він сподівається, що це не політичне, а швидше економічне рішення. Міністр пояснює це тим, що Росія не є членом СОТ і інших торговельних організацій, тому "намагається стимулювати внутрішнього виробника".
"Нам складно зрозуміти мотивацію російської сторони. Наші обсяги не роблять такого сильного впливу на місцевих виробників. Тим більше незрозуміло, чому взяті в розрахунок показники 2006 і 2008-2009 рр. Адже в 2006 р. діяли обмеження постачань нашої карамелі до Росії, а в 2008-2009 рр. - ні, природно, відвантаження зросли. Ці дані несправедливо порівнювати", - здивований Балдинюк. Він не зміг визначити втрати наших постачальників в грошовому вираженні, але вказав на те, що аналогічні розгляди Україну чекають з Казахстаном, що також входить до Митного союзу з Росією. "Поведінку влади цієї країни ми розцінюємо як дискримінаційну, оскільки ними вводяться обмеження на імпорт нашої карамелі, але ми досі не були повідомлені про це і навіть не мали можливості заперечити. Нам невідомі заходи, що вводяться казахами, які незабаром наберуть чинності. Тому ми звернулися в Мінекономрозвитку і торгівлі на предмет початку антидискримінаційного розслідування стосовно Казахстану і знайшли розуміння в цьому питанні", - говорить президент "Укркондпрому".
Правда, він вже не впевнений, що Україна введе якісь санкції проти Казахстану, враховуючи те, що ми є членом СОТ. Так можна і третій ринок постачань карамелі втратити через відсутність духу патріотизму в нашого уряду. Адже постачання карамелі до Білорусі знаходяться з минулого року на умовах самообмеження по обсягах і в ціновому відношенні. Щонайменше порушення з боку наших постачальників може обернутися введенням загороджувальних заходів. Таким чином, ми втратимо вільний збут у всіх країнах Митного союзу.
Карамель - другий "солодкий" провал України в торговельних відносинах з Росією. Про перший вчора повідомив сам міністр Микола Присяжнюк. Українській делегації так і не вдалося переконати росіян купувати наш цукор в обсязі 100 тис. т щороку без мит. Міністр назвав переговори з цього приводу "складними" і висловив нерозуміння позиції російської сторони. Схоже на те, що цей ринок збуту ми теж втратили.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас