ЖКГ звільнять від податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЖКГ звільнять від податків

527
Андрій Клюєв хоче відкрити двері для інвестицій в ЖКГ. Уряд пропонує Верховній Раді ввести для підприємств ЖКГ спеціальні поточні рахунки для проведення розрахунків за інвестиційними програмами. Це передбачено в законопроекті № 8640, покликаному змінити механізм регулювання інвестиційної діяльності в сфері ЖКГ.
Сьогодні, як вважають в уряді, підприємства галузі закладають у складі тарифів на житлово-комунальні послуги інвестиційну складову, але через постійне зростання цін на енергоносії та відсутність обігових коштів вони використовують ці гроші на інші цілі.
Набуття документом чинності дозволить створити систему стимулювання інвестиційної діяльності підприємств тепло-і водопостачання. Подібне нововведення не призведе до підвищення тарифів, заспокоюють в уряді, а швидше навпаки - сприятиме економії енергетичних ресурсів.
Крім того, Кабмін подав на розгляд парламенту законопроект № 8641, покликаний змінити процедуру встановлення комунальних тарифів. Зокрема, пропонується скоротити строк повідомлення виконавцем або виробником компослуг споживачів про зміну цін або тарифів на житлово-комунальні послуги з 30 до 10 днів до набуття ними чинності.
І це ще не всі ініціативи чиновників. Уряд планує звільнити від оподаткування кошти, які підприємства ЖКГ направляють на свою модернізацію. Завдяки такій новації, вважає віце-прем'єр Андрій Клюєв, об'єкти ЖКГ стануть більш інвестиційно привабливими. "На підприємствах ЖКГ накопичений величезний оберемок проблем. Після фінансового оздоровлення компаній можна буде залучити значні фінансові ресурси у реконструкцію і модернізацію галузі", - заявив він. Серед проблем, які, на думку віце-прем'єра, необхідно вирішити в терміновому порядку, - величезні втрати води та тепла при транспортуванні через крайню зношеність всіх мереж. За підрахунками пана Клюєва, левова частка котельних в Україні працює з коефіцієнтом корисної дії не більше 60%, хоча сучасні котельні забезпечують ККД у 90-92%.
Опитані експерти сумніваються в успішності задекларованих Кабміном заходів.
"Перед тим як створювати спецрахунки під кошти на реконструкцію і модернізацію, потрібно встановити рентабельні тарифи та затвердити в них інвестскладову", - вважає голова Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас. А в тому положенні, в якому сьогодні перебувають підприємства ЖКГ, це абсолютно нереальна річ. На сьогоднішній день, як відзначає пан Бульбас, підприємства ТКЕ перебувають в борговій ямі і за податками, і за штрафами за несвоєчасну оплату за енергоносії. Для того щоб галузь підбадьорилася, потрібні колосальні вливання. "Сьогодні заплановані Кабміном податкові пільги для об'єктів підприємств ЖКГ - як мертвому припарка. Подібні заохочення добре діють, коли суб'єкти господарювання працюють за рентабельними тарифами і не мають боргів", - вважає експерт.
Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в цілому позитивно оцінює наміри Кабміну. Однак він побоюється, що наступним кроком уряду буде встановлення монопольного контролю над інвестрахунку. Нагадаємо, раніше пан Клюєв заявив про плани Кабміну об'єднувати підприємства, що надають населенню послуги з водо-і теплопостачання, в єдині компанії. У кожній області їх буде по два. "Наступний крок я вже бачу - буде створена єдина державна монополія, яка буде займатися проблемами ЖКГ та контролювати фінансовий ресурс галузі", - прогнозує екс-міністр.
Ідея про полегшення податкового навантаження для підприємств ЖКГ не нова. Раніше, згадує пан Кучеренко, ще будучи народними депутатами, Микола Азаров (прем'єр), Олександр Попов (голова КМДА), а також регіонал Володимир Рибак зареєстрували в Раді проект закону про звільнення підприємств ЖКГ від сплати ПДВ. Передбачалося, що ці гроші під контролем держави підуть на інвестпрограми. "Проте потім про нього благополучно забули", - розповідає екс-міністр. Враховуючи дефіцит ресурсів у держбюджеті, плани уряду, на його думку, можна розцінювати як пошук додаткових коштів на проведення реформ. У даному випадку таким джерелом виявилися податки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас