Ъ: Несолодке життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Несолодке життя

590
Уряд Росії вирішив з 8 липня стягувати з імпортної карамелі мито розміром майже $300/т.Такий крок викликаний збільшенням експорту з України в порівнянні з 2006 роком, коли після введення чергового мита український експорт карамелі знизився до мінімуму. Учасники ринку вважають, що нове мито розміром 25% від вартості товару повністю заблокує постачання в Росію української карамелі.
Кабінет міністрів вчора занепокоївся введенням Росією антидемпінгового мита на імпорт карамельної продукції в розмірі $294,1/т. "Російський уряд буквально минулого тижня ухвалив постанову про введення мита на українську карамель, що не тільки на українську, але і на всю, яка завозиться на територію Російської Федерації", - повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. За його словами, Україна щорічно ввозить до Росії 16 тис. т карамелі, тоді коли ще в 2004 році обсяг поставок становив 60 тис. т. Після введення мита очікується скорочення експорту, зазначив міністр.
Рішення про введення спеціального захисного мита на ввезення карамелі схвалено постановою уряду РФ № 445 від 3 червня. Вона розрахована на три роки і буде застосовуватися до льодяникової карамелі, тоффі та іншої карамелі з усіх країн, крім країн Митного союзу - Білорусі та Казахстану - і держав, що користуються національною системою преференцій РФ (за винятком Китаю та Туреччини). Спецмито буде стягуватися разом з чинним: за карамель - 20% вартості товару, але не менше 250 євро/т; за льодяникову карамель з какао - 20%, але не менше 600 євро/т. Це вже третє застосування Росією спеціальних мит щодо української карамелі: раніше їх вводили в 2001 і 2005 роках.
Введенню мита передувало проведене в 2010 році розслідування Мінпромторг РФ, яке виявило різке збільшення частки імпортної карамелі. "У 2006 році основними постачальниками були країни-члени Європейського союзу, а в 2009 році за рахунок зростання імпорту більш ніж у 17 разів основним постачальником карамелі стала Україна, частка якої в загальному обсязі імпорту в Росію зросла з 10,8% у 2006 році до 60,7% у 2009 році",-наголошується в звіті російського міністерства. За даними Держстату, в 2009 році Україна експортувала 21 тис. т кондитерських виробів без какао на суму $35,3 млн, в 2010 році - 35 тис. т на $ 70,7 млн.
Президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк відзначає, що в своєму розслідуванні Мінпромторг РФ за основу для порівняння взяв дані 2006 року, коли обсяг українського експорту карамелі впав до мінімуму: "У 2005 році Росія ввела захисне мито в 66,2% від адвалорної вартості (скасована у квітні 2007 року, - ред.), що призвело до різкого скорочення поставок. І якщо в 2005 році ми ввезли в Росію 9,5 тис. т карамелі з вареного цукру, то в 2006 році - всього 159 т". Учасники ринку та експерти визнають, що мито практично закриє російський ринок для української продукції.
"За нашими розрахунками, спеціальне мито підвищить адвалорну ставку на українську карамель на 20-25%, що зробить експорт з України майже неможливим, - говорить пан Балдинюк. - При цьому постраждають всі наші виробники, оскільки навіть Roshen і 'Конті', що мають потужності в Росії, частину продукції постачали з України". За словами директора консалтингової компанії AAA Сергія Наливки, нове мито змусить українських виробників здешевити свою продукцію, що поставляється в Росію: "Швидше за все на першому етапі виробники зазнають збитків, проте швидко вийдуть з положення, зумівши знизити вартість.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас