Крісло Азарова готують для Тігіпка? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крісло Азарова готують для Тігіпка?

Казна та Політика
3039
"Влада не хоче надавати плацдарми своїм опонентам для майбутніх виборів, тому варіанти із запрошенням когось не з лав "Партії регіонів" не розглядаються. У свою чергу, Тігіпко - "не опонент і не представляє інтереси бізнес-кланів".
Останнім часом з'явилися ознаки того, що крісло під нинішнім головою уряду Миколою Азаровим відчутно захиталося, і найближчим часом посада прем'єр-міністра може стати вакантною.
Про це, зокрема, свідчить неприховане невдоволення діями Азарова глави держави. Віктор Янукович останнім часом часто знаходить приводи для публічної критики очільника Кабміну.
Перший такий "дзвіночок" пролунав ще на початку квітня під час презентації на Банковій "Інвестиційної реформи", на якій були присутні керівництво уряду, Верховної ради і майже повний склад Кабінету міністрів.
Наприкінці засідання президент неочікувано почав дошкуляти Азарову, що в Україні нема іміджевої програми.
"Покажіть, яка є Україна. Бо коли ми їздимо за кордон, ми бачимо, як нас здивовано слухають партнери, наче ми приїхали з якоїсь Тмутаракані... Чому в нас немає такої програми?" - запитував Янукович.
На зауваження прем'єра, що така програма є, Янукович підвищив голос і заявив: "Не розповідайте мені казки! Розповідайте їх комусь іншому, а не мені!".
При цьому голова держави забув, як він попрацював над іміджем України на Давоському форумі.
Зрештою, ще раніше, восени 2010 року, президент привселюдно критикував прем'єра за "податковий майдан" і вимагав, щоб він казав підприємцям правду, а не "співав пісні".
Для Януковича стає звичною справою публічно підвищувати голос на голову уряду на кожному із заходів, де вони бувають разом. Востаннє це було в КМДА під час презентації стратегії розвитку Києва.
Тоді від гаранта "на горіхи" отримали як прем'єр, так і його підлеглі за провал реформи ЖКГ. А вже наступного тижня свої посади втратили міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Віктор Тихонов та його заступник Юрій Хіврич.
В цілому, з усіх цих випадів президента щодо діяльності прем'єра було незрозуміло, чи це реальне невдоволення станом речей чи "гра на публіку". Насправді приводів для критики уряду вистачає, адже Янукович ще не дорікав Азарову за його безсилля у газових переговорах з Росією або за припинення співпраці з МВФ.
Про промахи у співробітництві з фондом Кабміну нагадав Нацбанк. Минулого тижня преса поширила лист голови НБУ Сергія Арбузова з докорами на адресу керівника уряду щодо інфляції в України та перспектив співпраці з МВФ.
Варто зауважити, що подібні претензійні листи українського центробанку досі ніколи не потрапляли до преси.
Критика Азарова з боку президента і НБУ, кажуть політологи, свідчить про наміри влади змінити керівництво Кабміну.
"Велика політична гра навколо посади голови уряду вже почалася, і питання лише в тому, коли президент дозріє до практичного рішення", - вважає директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Хоча наразі президент завдяки переписаній Конституції має більше повноважень, ніж його попередник, питання прем'єрського поста не може його не турбувати.
Зрештою, голова уряду оперує значним ресурсом - державним бюджетом та армією чиновників. Цього цілком достатньо для реалізації будь-яких політичних амбіцій, у тому числі - президентських.
Український політичний архів знає чимало прикладів, коли керівники урядів не бажали виходити з "тіні" президента, і таким чином суттєво подовжували свої терміни правління. Наприклад, політично неактивний Пустовойтенко в часи Кучми керував Кабміном довше за інших.
У той же час, діяльність більш амбітних прем'єрів призводила до плачевних наслідків. Так, боротьба між президентом Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко позбавила влади обох.
Відтак, на думку директора Інституту глобальних досліджень Вадима Карасьова, для Януковича найбільш прийнятним варіантом може бути "гарний менеджер із сучасним мисленням, який не належить до жодного бізнес-клану і не має політичних амбіцій". Такими характеристиками, додає він, володіє голова НБУ Сергій Арбузов.
За словами голови правління Центру соціологічних і політичних досліджень Сергія Тарана, керівник Нацбанку "говорить бюрократичною мовою, чітко заявляє, що у нього нема політичних амбіцій, і може виконати роль прем'єр-міністра".
Більшість співрозмовників "Економічної правди" в парламенті також припускають, що пост прем'єра дістанеться людині "тихій і непомітній".
Так, депутат від БЮТ Сергій Терьохін вважає, що найкращим варіантом для президента може бути заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова.
"Вона розумна на відміну від тих, з ким вона сидить на Банковій. Найголовніше, що ця жінка не жадібна. От буде цікаво, якщо буде вона", - каже парламентар.
За словами джерела "ЕП" у Кабміні, наразі розглядаються три кандидатури. "Прем'єром може стати людина, яку ви навіть з третього разу не назвете, а Тігіпку для порятунку рейтингу необхідно подати у відставку", - запевняє співрозмовник.
Він також відзначив, що у співробітників Кабміну вже "чемоданний настрій", а на рішення очікують в будь-яку хвилину.
Політологи впевнені, що через належність до впливової бізнес-групи СКМ навряд чи буде розглядатися кандидатура міністра інфраструктури Бориса Колеснікова. Те саме стосується голови СБУ Валерія Хорошковського і міністра палива та енергетики Юрія Бойка, які близькі до Group DF.
До цієї групи можна віднести і голову Мінагрополітики Миколу Присяжнюка. Він є представником інтересів неофіційної бізнес-групи депутата Юрія Іванющенка, більше відомого як Юра Єнакієвський. Утім, біда міністра АПК в іншому - його позиції суттєво похитнулися після скандалів навколо компанії "Хліб Інвестбуд".
Мало шансів на головування і в другої людини в Кабміні - першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, якого ледве не кожного разу "сватають" в прем'єри. Причина - конфлікт інтересів між Клюєвим та Group DF Дмитра Фірташа. В останнього досить сильний вплив на президента в особі голови АП Сергія Льовочкіна.
В парламенті серед інших претендентів часто також називають екс-президента Віктора Ющенка і лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка. Кожен з них останнім часом доволі обережно висловлюється на адресу Януковича.
Перший критикує лише позиції президента щодо "червоних стягів", а другий у телеефірах згадує переважно про діяльність уряду Азарова та його невдачі, уникаючи прямої критики президента.
Джерело "ЕП" в Адміністрації президента стверджує, що версії стосовно останніх двох кандидатів - це спроба відвернути увагу громадськості від реальної кандидатури - віце-прем'єра Сергія Тігіпка.
За словами співрозмовника, влада не хоче надавати плацдарми своїм опонентам для майбутніх виборів, тому варіанти із запрошенням когось не з лав "Партії регіонів" не розглядаються. У свою чергу, Тігіпко - "не опонент і не представляє інтереси бізнес-кланів".
Співбесідник стверджує, що це вже вирішене питання, залишилося узгодити формальності.
На думку Карасьова, якщо це справдиться, міністр соціальної політики буде змушений вступити до лав Партії регіонів і залишити "Сильну Україну".
Сам Тігіпко каже, що не претендує на прем'єрське крісло. При цьому він наголошує, що підстав для звільнення Азарова нема.
У той же час, минулої п'ятниці в ефірах провладних телеканалів Тігіпко майже одночасно з Яценюком ставив під сумнів діяльність голови Кабміну, кажучи, як відмова від співпраці з МВФ може поставити Україну на межу дефолту.
З іншого боку, вже в середу, під час зустрічі з журналістами, на запитання про оцінку роботи Азарова, Тігіпко відповів: "Азарова ми ще згадаємо. Варто віддати належне, що він зміг з 15% падіння ВВП у 2009 році за 2010 рік продемонструвати 7,5% зростання".
Ця фраза дуже схожа на домашню заготовку майбутніх відповідей нового прем'єра про свого попередника.
В "бютівського" депутата Сергія Терьохіна кандидатура Тігіпка викликає подив.
"Після його пенсійної реформи? Ви що, з глузду з'їхали? Вже кілька днів після останньої варіації пенсійної реформи всі бабусі на ринках кажуть, що Тігіпко сволота", - заявив він.
Дмитро Дєнков
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас