Ангела Меркель підтвердила відмову Німеччини від атомної енергетики до 2022 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ангела Меркель підтвердила відмову Німеччини від атомної енергетики до 2022 року

Енергетика
246
Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила рішення уряду про відмову від атомної енергетики до кінця 2022 року. Виступаючи з урядовою заявою в бундестагу, вона повідомила, що кабінет міністрів підготував 8 законів і розпоряджень, що стосуються змін у сфері енергетичної політики ФРН, повідомляє агентство dpa.
Меркель - по професії фізик-ядерник - відзначила, що її позиція з питання про атомну енергетику змінилася після катастрофи на АЕС "Фукусіма-1" в Японії. За її словами, це драматична подія стала важливою віхою для всього світу, у тому числі і для неї особисто.
Майбутню відмову від атомної енергетики канцлер назвала "подвигом Геракла", але висловила впевненість в тому, що Німеччина стане першою в світі індустріальною країною, що зробила прорив до "електроенергії майбутнього". Вона підкреслила, що просто відмовлятися від атомної енергетики не можна, потрібно одночасно вкладати кошти в будівництво ліній електропередачі і вітропарків.
За словами Ангели Меркель, 8 атомних електростанцій у ФРН вже відключено від мережі і будуть зупинені негайно, решта дев'ять відключатимуться поетапно з 2015 до кінця 2022 року. Федеральний канцлер обіцяла також до кінця поточного року провести перевірку сховищ ядерних відходів у ФРН і повідомити результати цієї перевірки широкої громадськості.
Глава фракції опозиційної Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) в бундестагу Франк-Вальтер Штайнмайер піддав критиці промову Ангели Меркель, звинувативши її в "помилковому пафосі" і "нещирості". Він назвав "верхом нахабства" те, що саме Меркель намагається видати себе винахідником ідеї про зміну енергетичної політики Німеччині, повідомляє агентство DAPD.
Штайнмайер нагадав, що саме "червоно-зелена" коаліція постановила відмовитися від атомної енергії до 2022 року ще 10 років тому, тоді як блок ХДС/ХСС і СВДП вели пропаганду проти цього проекту. І ось тепер після двох розворотів на 180 градусів ці партії нині виявилися на тій же самій позиції, яку захищали ще соціал-демократи і "зелені", констатував глава фракції СДПН в бундестагу.
Співголова фракції "зелених" в бундестагу Юрген Тріттін підтримав плани уряду про відмову від атомної енергетики, але одночасно піддав Меркель критиці за непотрібне, за його словами, "гальмування" розробки поновлюваних джерел енергії. Забезпечити до 2020 року лише 35-процентну частку цих джерел в енергобалансі країни недостатньо, підкреслив він.
А голова фракції Лівої партії Грегор Гизі зажадав закріпити відмову від атомної енергетики в Основному законі (конституції) ФРН, аби зробити його достовірно безповоротним.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас