Генсек ОПЕК: Розбіжності за обсягами нафтовидобутку не означають, що система квот відійшла в минуле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генсек ОПЕК: Розбіжності за обсягами нафтовидобутку не означають, що система квот відійшла в минуле

Енергетика
206
Глибокий розкол думок, який виник в ході засідання керівництва ОПЕК в середу, є нормальною частиною дискусії і не свідчить про те, що система квот на видобуток нафти, використовувана картелем, вичерпала себе. Така точка зору генерального секретаря ОПЕК Абдалли Салема аль-Бадрі, про яку він розповів у четвер на Всесвітньому економічному форумі у Відні.
"Це вже не перший раз, коли ОПЕК не вдалося досягти консенсусу", - зауважив аль-Бадрі.
Засідання керівництва ОПЕК в середу завершилося на підвищених тонах, після того як члени картелю не змогли дійти консенсусу щодо обсягу видобутку нафти. Саудівський міністр нафтової галузі Алі аль-Наїмі, який наполягав на підвищенні видобутку, зауважив, що засідання було найгіршим з усіх, на яких він був присутній.
Представник іншої нафтовидобувної країни Перської затоки заявив, що система квот ОПЕК на видобуток нафти по суті вже не діє, після того як Саудівська Аравія, Кувейт, Катар і ОАЕ обіцяли збільшити виробництво в односторонньому порядку.
У Саудівській Аравії, ймовірно, не задоволені подібним результатом засідання, але це не є чимось надзвичайним для картелю, зауважив аль-Бадрі. "Іноді ми сперечаємося і не погоджуємося", - додав він. "Я не можу сказати, що система квот ОПЕК відпрацювала своє", - сказав глава організації.
Причиною розбіжностей на засіданні стали різні погляди щодо перспектив попиту на нафту в другому півріччі, констатував аль-Бадрі.
"Істотна невизначеність пов'язана з інфляцією в різних країнах, безробіттям і суверенним боргом", - зауважив глава ОПЕК. За власними прогнозами картелю, його видобуток може виявитися менше обсягу попиту на 2 млн барелів на день в III кварталі і на 1,5 млн у IV кварталі. Водночас не всі погоджуються з такими цифрами, додав аль-Бадрі.
"Про це і йшли суперечки протягом засідання. Проблема виникла не з політикою, а, дійсно, з економікою", - пояснив він.
ОПЕК продовжить уважно стежити за ринком в III кварталі і може з легкістю збільшити обсяг видобутку додатково на 2 млн барелів на день, зауважив генсек ОПЕК. За його словами, у разі реальної кризи на ринку картель відреагує відповідним чином.
Аль-Бадрі попередив, що проблеми, викликані припиненням видобутку в Лівії, де вона раніше становила близько 1,5 млн барелів на день, через громадянську війну будуть посилюватися.
"Деякі (європейські) нафтопереробники вважали, що лівійська проблема буде вирішена за один-два місяці, і виходили з таких розрахунків. Але ситуація в Лівії стає лише гіршою", - зазначив аль-Бадрі. Тому деякі члени ОПЕК збільшують видобуток, щоб компенсувати нестачу нафти, що є їх суверенним правом, додає він.
Герхард Ройсс, генеральний директор австрійської нафтової компанії OMV AG, повторив побоювання, які висловлював аль-Бадрі. "Один з нафтопереробних заводів (OMV) у Німеччині на 90% використовував лівійську нафту, брак якої заповнити непросто", - зауважив він на тій же конференції. "У нас все ще залишається якась кількість лівійської нафти в сховищах, але вона вже наближається до нуля", - додав Ройсс.
Аль-Бадрі заявив, що представник Лівії майже не брав участь в минулому засіданні. За його словами, "лівійці прибули в останні десять хвилин (засідання)" і не вплинули на його результат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас