НБУ розширює доступ до валютного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розширює доступ до валютного кредитування

Кредит&Депозит
962
Національний банк України (НБУ) вирішив розширити доступ до валютного кредитування, пом'якшивши вимоги з резервування під позики для виробництва товарів, ціни на які підлягають державному регулюванню.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 31 травня (№ 170), текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна": документ зареєстрований в Міністерстві юстиції і набере чинності з дня офіційного опублікування.
Постановою № 170 НБУ відкоригував своэ положення про формування резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків (постанова № 279 від 6 липня 2000 року), прирівнявши резервні вимоги з валютних позик для виробників товарів з держрегулюванням цін до підприємств, які мають джерела валютної виручки.
"Банк розраховує резерв за кредитами в інвалюті, наданих позичальникам - господарюючим суб'єктам, за коефіцієнтами резервування 2%, 7%, 25%, 60%, 100% залежно від категорії кожної окремої операції без оцінки наявності джерел надходжень валютної виручки за умови, що кредит наданий для виробництва позичальником товарів, робіт, послуг, за якими здійснюється держрегулювання цін і тарифів, які затверджуються не рідше одного разу на місяць виходячи з офіційного курсу гривні", - вказується в документі.
Як повідомлялося, з метою мінімізації впливу фінансово-економічної кризи 2008 року НБУ збільшив коефіцієнти резервування за кредитними операціями в іноземній валюті з позичальниками, в яких немає джерел надходження валютної виручки до рівня 50-100%. Для позичальників, які мають джерела надходження валютної виручки відповідні коефіцієнти були встановлені на рівні 2%, 7%, 25%, 60% і 100% залежно від категорії заборгованості (від стандартної - до безнадійної).
При цьому, в 2010 році парламент схвалив закон (№ 2275-VI), яким зобов'язав центральний банк встановити коефіцієнт резервування під валютні кредити позичальникам, які не мають джерел надходження валютної виручки, розміром не більше 3%: у червні-2011 НБУ запропонував зняти з нього це законодавче обмеження з регулювання розміру резервування (законопроект № 8634).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас