Європа закликала дати Тимошенко і Луценку більше свободи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа закликала дати Тимошенко і Луценку більше свободи

Кримінал
428
Європейський парламент підтримав резолюцію з критикою на адресу української влади про застосування кримінального права як інструменту для досягнення політичних цілей.
"Висунуті раніше українськими правоохоронними органами проти Тимошенко звинувачення, можливо, мають політичне забарвлення, - відзначив євродепутат з Великобританії Чарльз Теннок (група європейських консерваторів і реформістів). - Офіційний Київ прагне позбавитися від єдиного політика, здатного скласти реальну конкуренцію чинній владі".
Підсумковий варіант резолюції у справі Тимошенко після тривалих консультацій був погоджений представниками основних політичних груп Європарламенту у вівторок. Як сказано в проекті документа, "в ЄС занепокоєні повідомленнями з України про випадки вибіркового застосування законодавства проти опозиції".
Крім того, підкреслили в найвищому законодавчому органі ЄС, "заборону Тимошенко на поїздки по країні і за її межі треба негайно скасувати". "Заходи процесуального характеру стосовно Тимошенко є непропорційними, - вважають автори документа. - Офіційний Київ не повинен перешкоджати її активній участі в політичному житті країни".
ЄП висловлює стурбованість у зв'язку зі збільшенням кількості вибіркового переслідування представників опозиції, а також про невідповідність заходів, що вживаються до Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У цьому контексті ЄП підтримує клопотання уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової розглянути можливість зміни запобіжного заходу для Луценка на такий, що не пов'язаний з утриманням під вартою.
Також в документі міститься нагадування українській владі про те, що принцип колективної відповідальності за рішення уряду не дозволяє переслідування окремих членів уряду.
ЄП знов підкреслює, що зміцнення верховенства закону і боротьба з корупцією необхідні "не лише для укладення Договору про асоціацію і поглиблення відносин між ЄС і Україною загалом, але також для зміцнення демократії в Україні".
Крім того, ЄП закликає Європейську комісію надати Україні допомогу в плані проведення судової реформи шляхом кращого застосування програм ЄС, а також розглянути можливість створення консультативної групи ЄС високого рівня для надання допомоги країні в зусиллях приведення законодавчої системи України відповідно до європейської, включаючи судову.
В кінці 2010 року Європарламент вже офіційно висловив стурбованість збільшеним тиском влади на ЗМІ і інститути громадянського суспільства, а також відступом від демократичних норм в республіці.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас