Фонди не пускають на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди не пускають на пенсію

Казна та Політика
369
В уряді піддали критиці роботу недержавних пенсійних фондів (НПФ). Через великі комісійні та неефективне управління цим фондам можуть дозволити почати управляти накопичувальними рахунками тільки через п'ять-сім років після запуску другого рівня пенсійної системи в 2014 році. Учасники ринку заперечують звинувачення на свою адресу, побоюючись, що неефективне державне управління заощадженнями громадян підірве їхню довіру до накопичувальної пенсійної системи.
Віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вирішив ускладнити недержавним пенсійним фондам (НПФ) доступ до коштів, які планується накопичувати в рамках другого рівня пенсійної системи. Вчора чиновник повідомив журналістам, що в рамках накопичувальної системи держава має намір управляти коштами персональних рахунків громадян не два роки, а п'ять-сім років. Тільки після закінчення цього терміну страхувальники зможуть вибрати НПФ і перевести в нього пенсійні накопичення.
Тігіпко впевнений, що більш тривалий термін управління накопиченнями, здійснюваного Пенсійним фондом, підвищить гарантії збереження коштів громадян. Для впровадження другого рівня пенсійної системи ПФ має бути бездефіцитним, що очікується до кінця 2013 року. Таким чином, другий рівень запрацює в 2014 році, а НПФ зможуть розраховувати на отримання цих коштів і управління ними з 2020-2022 років.
Змінити можуть і ставку відрахувань на накопичувальні рахунки. Сергій Тігіпко заявив, що позбавлення фонду оплати праці навіть 2% може призвести до серйозних втрат для Пенсійного фонду. Спочатку передбачалося збільшити цей збір до 7% за п'ять років. Розмір страхового внеску буде додатково проаналізовано. "Нам потрібно ще чотири-шість місяців, щоб вивчити ситуацію, ще раз прорахувати математичну модель і тоді вносити зміни до закону", - сказав Тігіпко.
Причиною перенесення термінів участі НПФ у пенсійній реформі стала їх неефективна, на думку віце-прем'єра, робота. Агентство "Інтерфакс-Україна" повідомило, що Сергій Тігіпко звернув увагу на занадто високі комісійні НПФ і високі їх втрати від вкладень в акції в період кризи. За даними Держфінпослуг, середня прибутковість НПФ в 2010 році склала 17,2% (інфляція 9,1%), а в 2009 році - 31,4% (12,3%). Витрати, які відшкодовувалися за рахунок пенсійних коштів, склали в 2010 і 2009 роках 64,6 млн грн і 47,1 млн грн відповідно при загальній сумі пенсійних активів 1,1 млрд грн і 857 млн грн.
Учасники ринку не згодні з обвинуваченнями віце-прем'єра. За словами генерального директора КУА "Всеукраїнська управляюча компанія" Павла Янковського, третина НПФ не беруть винагороди: "Фонди скасовують винагороду, щоб показувати хороші результати на одну одиницю пенсійних активів. НПФ спрямовані на клієнта, щоб його зацікавити". "Ми розуміємо стурбованість держави щодо збереження коштів, але сім років - це занадто багато", - зазначив директор КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко.
Сергій Тігіпко переконаний, що держава буде ефективним керівником і не стане вкладати всі кошти в державні облігації, направляючи пенсійні накопичення також у держбанки і держпідприємства. На думку учасників ринку, у держави немає мотивації ефективно управляти цими коштами. "Без передачі пенсійних коштів у приватні НПФ розпорядження ними буде вкрай неефективним", - впевнений Олександр Панченко. "Одна річ, коли гроші надходять до Пенсійного фонду і лежать там місяць, поки їх у щось вкладуть, інша - коли це відбувається в той же день. Так підвищується ефективність використання коштів", - погоджується директор КУА "Всесвіт" Ярослав Савченко. Результати управління Пенсійним фондом протягом семи років можуть вплинути на ставлення населення до накопичувальної системи в цілому. "Якщо діяльність Пенсійного фонду буде оголошена неефективною, люди негативно поставляться до пенсійної реформи. І їм буде все одно, який це рівень системи", - зазначив Павло Янковський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас