Moody`s пов'язало рейтинги з прибутком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody`s пов'язало рейтинги з прибутком

303
Через збиткової діяльності банку "Форум" рейтингове агентство Moody`s знизило йому рейтинг у національній валюті до B1. Раніше рейтинги знижено збитковому УкрСиббанку. В банку "Форум" стверджують, що причина такої дії в об'єктивному формуванні балансу, тоді коли інші банки "малюють" прибуток. Експерти вважають, що в II півріччі банк "Форум" та інші нерентабельні банки зможуть поліпшити свої показники.
Агентство Moody`s вчора ввечері оновило рейтинги банку "Форум". Довгостроковий рейтинг депозитів у національній валюті був знижений з Ba1 до B1, а рейтинг за національною шкалою - з Aa1.ua до Aa3.ua. Інші рейтинги підтверджені, зокрема рейтинг фінансової стійкості банку на рівні E+. Втім, у рейтингів фінансової стійкості і довгострокового в національній валюті прогноз негативний, інших - стабільний. Агентство схвалило такі рішення після ознайомлення з аудованою фінансовою звітністю банку за 2010 рік, коли "Форум" отримав збиток у 3,82 млрд грн.
Експерти Moody`s заявили, що у них виникли сумніви в рентабельності банку "Форум" і якості активів. Проблемні кредити склали 69,4% портфеля, а резерви на можливі втрати склали 32,7%. Через це аналітики вважають, що "Форуму" доведеться підвищити прогнози за кредитними втрат до 40%. "Передбачається, що банк не зможе відразу повернутися до прибутковості, тому що на його доходи негативно впливає зниження обсягів операцій, а також високі ризикові витрати, - зазначено у звіті. - За прогнозами, банк повернеться до прибутку за результатами дорезервування в 2011 році, а в 2012 році вийде в нуль після резервування". Moody`s серед ризиків називає великий обсяг валютного кредитного портфеля (75%).
Негативні дії Moody`s раніше застосувало до другого великого збиткового банку з іноземним капіталом - Укрсиббанку. Агентство 6 травня за підсумками аналізу звітності за 2010 рік (збиток в 3,1 млрд грн) знизило банку рейтинг довгострокових зобов'язань з Ba1 до Ba2, а рейтинг фінансової стійкості - з D-до E+. Позитивні дії були застосовані до банків, що показали прибуток: прогноз рейтингів підвищили ПУМБ і "Райффайзен Банк Аваль".
Голова правління банку "Форум" Вадим Березовик не вважає проблемою погіршення рейтингів. Причину такого рішення Moody`s він бачить в об'єктивному консервативному формуванні балансу. "Якщо порівняти наші показники з іншими гравцями, ми не граємо з балансами і не показуємо дутих цифр, тому маємо більш скромні результати, - сказав він. - Ми не женемося за цифрою прибутку, яка красиво виглядає, але не підкріплена реальним станом речей. Краще планомірно реструктуризувати кредитний портфель і продавати застави, ніж розформувати резерви і відчувати себе не дуже затишно". На його думку, в II півріччі показники поліпшаться.
Глава аналітичного департаменту Concorde Capital Андрій Герус також вважає, що багато банків необ'єктивно формують резерви, через що мають можливість показати прибуток. "Я не сумніваюся, що після чергового вливання капіталу ситуація в 'Форумі' буде поліпшуватися, - говорить він. - Банки починають кредитувати, і в другій половині року більшість зможе отримувати реальний прибуток".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас