Дмитро Табачник не прислухався до начальства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Табачник не прислухався до начальства

Казна та Політика
804
Представник президента у Верховній раді народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) заявив, що законопроект "Про вищу освіту", розроблений в Міністерстві освіти і науки, молоді і спорту, не відповідає карті реформ Віктора Януковича. Документ не підвищує якість освіти, не сприяє співпраці вузів з роботодавцями і не вирішує завдання президентської програми економічних реформ. У Міносвіти висновки Мірошниченка вважають необґрунтованими.
Порівняльну таблицю законопроекту Міносвіти і карти реформ президента Віктора Януковича оприлюднила в своєму блогу в LiveJournal народний депутат Леся Оробець ("Наша Україна - Народна Самооборона"). Ініціатором порівняння двох документів виступив представник президента у Верховній раді Юрій Мірошниченко (Партія регіонів). Нагадаємо, у вересні 2010 року Мірошниченко зареєстрував в Раді законопроект №7174 "Про вищу освіту", що передбачав розширення фінансової автономії вузів і спрощення процедури ліцензування навчальних закладів. В кінці травня документ був внесений на розгляд Верховної ради, проте парламент направив його на доопрацювання.
Як заявив Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів доопрацювала законопроект №7174 і проаналізувала аналогічний документ Міносвіти. У міністерському проекті закону вузи класифікувалися по числу студентів денної форми навчання, а в рамках фінансової автономії мали право щороку переглядати розмір плати за контрактне навчання. Запропоновані норми викликали масові акції протесту студентів і критику академічного співтовариства. Після цього за розпорядженням президента законопроект був відправлений на доопрацювання. Фахівці Міносвіти вилучили з нього положення про класифікацію вузів за числом студентів, але ключові зміни так і не внесли.
Мірошниченко відзначив, що експерти ПР виявили невідповідність законопроекту Міносвіти позиції президента в питаннях реформування вищої освіти. За його словами, порівняльна таблиця двох документів була направлена в Міносвіти і адміністрацію президента. "Законопроект носить не дозвільний, а жорстко регулятивний характер, що збільшує залежність вузів від міністерства і знижує зацікавленість роботодавців в співпраці. Він не передбачає створення конкурентного середовища на ринку освітніх послуг, підвищення якості викладання і не спрямований на здійснення реформи в сфері вищої освіти.
Прийняття законопроекту Міносвіти спричинить необхідність реорганізації і перереєстрації понад 373 інститутів, технікумів і училищ різних форм власності, що збільшить витрати державного бюджету", - йдеться в порівняльній таблиці.
В парламентському комітеті з питань освіти і науки також констатують невідповідність законопроекту Міносвіти деклараціям президента. "Віктор Янукович закликав забезпечити вузівську автономію, аби вивести кращі наші університети в світові рейтинги. А проект закону, написаний Міносвіти, орієнтований на централізацію управління і тотальне підпорядкування вузів, що нівелює і дискредитує президентські ініціативи", - відзначила глава підкомітету базової освіти Леся Оробець (НУ-НС).
В Міносвіти поки не порівнювали законопроект з картою президентських реформ. "На законотворчій роботі знається мінімум людей, але багато хто з них хоче відкоректувати наш законопроект, покритикувати його або просто попіаритися, - заявив співрозмовник в міністерстві. - Нам докоряють у відсутності вузівської автономії, але, якщо вузам дозволять робити, що вони хочуть, це буде не автономія, а анархія".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас