Путівка до Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путівка до Європи

Кримінал
808
Постанова про порушення кримінальної справи стосовно Юлії Тимошенко, яку звинувачували у перевищенні службових повноважень при укладанні газових угод з російським "Газпромом", екс-прем'єр безуспішно оскаржувала в Печерському райсуді Києва. Отримавши відмову, Тимошенко звернулася до Апеляційного суду Києва.
Вчора, прибувши до будівлі суду, Юлія Тимошенко провела брифінг для журналістів. Вона висловила недовіру суду, зокрема, через те, що саме він у 2003 році звільнив з-під варти колишнього начальника Головного управління кримінального пошуку МВС Олексія Пукача, обвинуваченого у вбивстві Георгія Гонгадзе. "Це своєрідний суд, тому я хочу ще раз підкреслити, що ми не чекаємо на позитивне рішення від нього, це тільки стіни і вікна, а правосуддя тут немає і не було, - заявила вона. - Ми робимо цей крок виключно для того, щоб мати можливість звернутися до Європейського суду з прав людини".
Користуючись присутністю журналістів, Тимошенко розкритикувала рішення Печерського райсуду, який у вівторок встановив їй остаточний термін ознайомлення з матеріалами всіх трьох порушених стосовно неї кримінальних справ - до 16 червня. "Ця унікальна суддя зобов'язала мене читати по чотири тисячі сторінок на день, включаючи вихідні та нічний час, - обурилася Юлія Тимошенко. - Я хочу запитати Януковича, який дає команди суддям схвалювати такі абсурдні рішення, чи прочитав він сам за все своє життя чотири тисячі сторінок, включаючи дитячі казки, анекдоти і 'Муму'?".
Завершивши брифінг, Тимошенко увійшла в будівлю суду, де затіяла суперечку з охороною, вимагаючи пропустити журналістів, що слідували за нею.
- Ми всіх пропустимо, але потрібно, щоб вони реєструвалися, - пояснював співробітник охорони.
- Навіщо тут перепис влаштовувати? - обурювалася Юлія Тимошенко.
- Ніхто перепис тут влаштовувати не збирається, але у нас є інструкції, у нас так заведено, - терпляче відповідав охоронець.
Зрештою, отримавши обіцянку, що всі охочі отримають можливість пройти в будівлю суду, Тимошенко попрямувала до зали засідань. Втім, потрапити туди вона не змогла: незважаючи на те що екс-прем'єр приїхала вчасно (до 14.20), в залі тривало слухання справ, призначених на більш ранній час.
До зали засідань Юлія Тимошенко увійшла лише о 15.30. Колегія з трьох суддів одразу ж приступила до розгляду її скарги, не дочекавшись, поки до зали зайдуть всі охочі. "Я вважаю постанову про порушення кримінальної справи щодо мене незаконним і політично мотивованим, - заявила екс-прем'єр. - Кожна пропозиція, кожен абзац цієї постанови містять неправдиві, перекручені або сфальсифіковані дані".
Я звертаю вашу увагу, що ми суд другої інстанції, тому ви повинні нас переконувати, що рішення суду першої інстанції незаконно, - зауважила суддя.
Виступ Тимошенко тривав близько півгодини і був присвячений подробицям газових переговорів у 2008-2009 роках. "Я прошу вас врахувати те, що не було враховано Печерським судом, - це справа політична. У моїх діях не те що складу злочину - навіть події злочину не було", - заявила екс-прем'єр, зірвавши в залі суду бурхливі оплески.
Вислухавши пояснення Сергія Власенка і представника Генпрокуратури, судді пішли в дорадчу кімнату. Для схвалення рішення про відмову в задоволенні звернення Юлії Тимошенко їм знадобилося близько 15 хвилин. Суд керувався тим, що в апеляційної інстанції немає повноважень для задоволення такої скарги, оскільки досудове слідство у справі завершено. Коментуючи це рішення, Сергій Власенко заявив, що тепер у захисту є всі підстави звернутися до Європейського суду з прав людини. "Ми вважаємо, що під час розгляду скарги Юлія Тимошенко не отримала права на справедливий суд в Україні", - підкреслив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас