Рівняння на право — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівняння на право

Казна та Політика
517
Сьогодні Європейський парламент (ЄП) розгляне ситуацію в України, пов'язану з кримінальним переслідуванням лідерів української опозиції. У розпорядженні Комерсант-Україна опинився узгоджений проект резолюції ЄП, який містить жорстку критику і звинувачення на адресу Києва. Документ схвалила і група соціал-демократів, яка досі виконувала роль адвоката Партії регіонів. Експерти відзначають, що українська влада втрачає найбільшого лобіста її інтересів в ЄП.
Дебати з питання дотримання прав людини в Україні відбудуться у Страсбурзі сьогодні ввечері. Обговорення буде сфокусовано на ситуації з переслідуванням опозиції в країні. За підсумками дискусії ЄП повинен схвалити резолюцію, присвячену "кримінальним справам щодо Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду". На початку тижня фракції ЄП подали свої проекти резолюцій з України, при цьому думки найбільших політичних груп - Європейської народної партії (ЄНП) та соціал-демократів (СД) - традиційно розійшлися. ЄНП, яка співпрацює з Всеукраїнським об'єднанням "Батьківщина", запропонувала критичні формулювання, а група СД, партнером якої є Партія регіонів (ПР), подала проект, який не містить критики.
Учора за підсумками міжфракційних переговорів був узгоджений компромісний документ. Його підписали фракції, які контролюють 80% голосів у ЄП, в тому числі ЄНП і СД. За основу схвалено проект, написаний прихильниками Юлії Тимошенко, при цьому група СД відмовилася від більшості своїх пропозицій, добившись лише включення в преамбулу документа згадки про те, що поряд з опозиціонерами українські правоохоронні органи переслідують екс-президента Леоніда Кучму та екс-спікера Верховної ради Криму, члена ПР Анатолія Гриценка.
У проекті резолюції ЄП констатується, що в Україні "не втілені в життя принципи верховенства закону при розслідуванні кримінальних справ, в тому числі принцип чесного, неупередженого і незалежного судового процесу". "Європарламент стурбований зростанням кількості випадків виборчого правосуддя, спрямованого проти української опозиції, а також непропорційністю прийнятих проти них заходів", - говориться в документі. За пропозицією групи "зелених" і Альянсу ліберал-демократів в текст внесли також тезу про те, що члени уряду Юлії Тимошенко не можуть бути покарані за схвалені ними колегіальні рішення.
Документ завершується вимогами на адресу влади: "Європарламент закликає українську владу скасувати обмеження на пересування щодо Юлії Тимошенко та інших ключових політичних фігур. Дане рішення має стосуватися як поїздок всередині країни, так і зарубіжних візитів". На думку авторів проекту резолюції, що діють сьогодні запобіжного заходу покликані перешкодити активній участі лідерів опозиції в політичному житті країни.
Слід зазначити, що досі група СД була лобістом позиції Партії регіонів під час розгляду в ЄП питань, що стосуються України. Зокрема, за її сприяння було пом'якшено більшість претензій у резолюції ЄП щодо України в листопаді минулого року (див. 'від 26 листопада 2010). Експерти вважають, що група СД була змушена підтримати критику Києва, побоюючись іміджевих втрат соціал-демократів в Європі.
"Це дуже поганий сигнал для Партії регіонів. Ситуація в країні погіршилася настільки, що партнери ПР не вважають можливим активно підтримувати її на європейській арені", - відзначає глава громадської експертної ради при українській частині комітету зі співробітництва України та ЄС Олег Рибачук. На його думку, переломний момент у ставленні європейців до Києва настав після Нового року і був пов'язаний з активізацією розслідування справ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. "Але влада ще може повернути колишню підтримку європейців, якщо перегляне ставлення до опозиції", - додав експерт.
Народний депутат Анатолій Кінах (ПР), який вчора перебував у Страсбурзі і відстоював позицію влади на переговорах в ЄП, відзначив некоректність деяких претензій Європарламенту. "Ми дотримуємося принципу рівності всіх перед законом і вважаємо, що рішення про винність або невинність будь-кого може схвалити тільки суд", - пояснив депутат. "Для мене головне, що ця резолюція не вплине на подальші плани України в сфері євроінтеграції та на перспективи підписання договору про асоціацію, тому що за це виступають всі групи ЄП", - сказав Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас