Чуже горе: скільки білоруси втратили за час кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чуже горе: скільки білоруси втратили за час кризи

Казна та Політика
2584
Протягом максимум двох тижнів уряд обіцяє стабілізувати ситуацію на валютному ринку. Розроблено відповідний план заходів. Однак уряд і Нацбанк довели ситуацію в економіці до такого критичного стану, що для реанімації тепер доведеться вдатися до найжорсткіших заходів, які ще болючіше вдарять по білорусам.
Втрати населення після всіх експериментів влади сьогодні обчислюються гігантською цифрою. Через бездіяльність уряду і Нацбанку, рекордна за світовими мірками девальвації національної валюти на 56% і зростаюча інфляція зарплати знецінилися майже наполовину, рублеві внески "здулися" більш ніж на 1 млрд. доларів, а сотні тисяч людей втратили основне джерело доходу.
Хоча як добре все починалося. За підсумками 2010 року Білорусь за рівнем середньої заробітної плати в доларовому еквіваленті (414 доларів) посіла третє місце серед країн СНД, поступившись тільки партнерам по Митному союзу Росії (689 доларів) і Казахстану (526 доларів).
Ще на початок травня номінальна нарахована середньомісячна зарплата працівників становила близько 1,5 млн. рублів або 515 доларів за офіційним тоді курсом рубля (трохи більше 3 тисяч рублів за долар). Але вже тоді було очевидно, що ось-ось це благополуччя полетить шкереберть.
Спрямувавши 23 травня білоруський рубль на 56%, Нацбанк одним махом "з'їв" і майже половину місячної зарплати. У результаті 515 доларів перетворилися на 313. Тобто в доларовому еквіваленті зарплата знизилася на 39%.
Частина населення взагалі залишилася без основного джерела доходу. Через валютну кризу багато підприємств опинилися не в змозі підтримувати виробничий процес, оскільки позбулися можливості закуповувати імпортну сировину та комплектуючі за прийнятними цінами. За цим послідували відправки співробітників у безстрокові відпустки за свій рахунок або звільнення. За оцінками деяких експертів, з 4,6 млн. населення, зайнятого в економіці, кількість тих, які втратили джерело доходу, в сукупності становить близько 30%.
За визнанням імпортерів, вони змушені йти на коригування чисельності працівників. Кожне підприємство, яке хоче залишитися на ринку, змушене якось викручуватися, і, природно, перш за все йде на скорочення витратної частини. Основна частка - це фонд оплати праці.
Більше пощастило тим працівникам, яких керівництво підприємств перевело на неповний робочий тиждень, зберігши їм хоч якусь зарплату.
Одні з найбільш вразливих верств населення - пенсіонери, також стали жертвами бездіяльності уряду і Нацбанку. Через девальвацію середній розмір пенсій у доларовому еквіваленті знизився зі 193 (на початок травня) до 115 доларів. Пенсіонери відразу стали біднішими на 40%.
Але реальне зниження своїх доходів і пенсій населення відчуло в магазинах і на ринках. За 5 місяців 2011 року інфляція в Білорусі склала 20,2%. Про це на позачерговому засіданні Національної ради з трудових і соціальних питань заявив заступник міністра економіки Андрій Тур. Хоча ще за тиждень до цього він же прогнозував, що до 1 червня інфляція становитиме лише 15%.
За перші чотири місяці нинішнього року Білорусь вибилася в лідери серед країн колишнього СРСР щодо зростання споживчих цін (квітень до грудня - 10,9%). Багато споживчих товарів подорожчало з початку року на 100-200%, що призвело до падіння купівельної спроможності зарплат і пенсій. При цьому в уряді очікують, що ціни і далі будуть рости.
Минулого тижня Мінекономіки скоригувало прогноз щодо інфляції на 2011 рік на рівні 55-75%. Правда, потім наказом зверху цей показник був знижений до 33-39%. Тим не менш, навіть директивно встановлений офіційний прогноз по річній інфляції - це рекорд останніх 8 років. З 2002 року, коли індекс споживчих цін, за даними Білстату, склав 42,8%, інфляція вище 30% ніколи не піднімалася. Причому за останні 5 років найвищий офіційний показник інфляції був зафіксований у 2008 році - 14,8%.
За нинішніх темпів зростання цін все більша кількість білорусів ризикує потрапити в ситуацію, коли "дожити б до зарплати" стане реальною проблемою. Розуміючи, в яку фінансову яму попали білоруси, влада намагається збити зростаюче соціальне напруження в суспільстві.
Так, Олександр Лукашенко 26 травня підписав указ № 215 "Про підвищення трудових пенсій". Документ наказує з 1 червня провести перерахунок трудових пенсій виходячи із середньої заробітної плати працівників за I квартал 2011 року. Одночасно, з метою додаткової підтримки одержувачів мінімальних трудових пенсій передбачено збільшити доплату до таких пенсій з 15% до 20%.
З урахуванням підвищення доплати пенсії у середньому зросли на 13,7% (на 80,5 тис. рублів) до 669,8 тис. рублів. Всього на реалізацію заходів щодо соціальної підтримки пенсіонерів буде потрібно 201,7 млрд. рублів (до кінця року - 1 411,9 млрд. рублів).
Також влада планує підвищити зарплати бюджетникам. Щоб не збільшувати розрив між найбільш низькими і високими доходами, схвалено рішення не піднімати тарифну ставку першого розряду. Для підвищення зарплати бюджетникам планується застосувати механізм індексації. Її розмір, в залежності від категорій, складе від 130 до 170 тисяч рублів на місяць.
Аналітики, в свою чергу, відзначають, що зростання доходів лише сильніше розкрутить інфляційну спіраль. Але уряд завбачливо винайшов ефективну, на його погляд, протиотруту, затвердивши новий перелік соціально-значущих товарів і заморозивши ціни на них до 1 липня. Крім того, вже підготовлений проект указу щодо стримування зростання цін в Білорусі.
Начальник відділу прогнозування Центру макроекономічних досліджень "Сбербанку" Росії Надія Іванова зазначає, що такі дії уряду можуть лише погіршити ситуацію.
"Механізм адміністративного регулювання цін не може нескінченно використовуватися. Наслідками обмеження зростання цін стануть дефіцит товарів, росте "чорний ринок" і відкладена інфляція".
Фінансовий аналітик Сергій Чалий також прогнозує збільшення товарного дефіциту і підкреслює, що інфляція могла бути набагато нижчою, якби влада вчасно вжила заходів щодо стабілізації ситуації на валютному ринку.
"Нинішні ціни - це свого роду премія торгівлі за невизначеність. Щоб реально зупиняти інфляцію, уряду треба зважитися на жорсткі заходи, але які поставлять під загрозу економічне зростання", - відзначає експерт.
Зростаюча інфляція зачіпає фінансові інтереси і ще однієї категорії населення - вкладників, які тримають в банках на депозитах білоруські рублі.
На початок травня вклади в національній валюті становили 10,1 трлн. рублів або 3,3 млрд. доларів при курсі трохи більше 3 тисяч рублів. Але в результаті девальвації обсяг рублевих вкладів скоротився до 2 млрд. доларів в еквіваленті. Тобто вкладники недорахувалися відразу 1,3 млрд. доларів.
Тим часом частина внесків також може з'їсти і зростання цін, якщо інфляція на кінець року складе 33-39%. Банки щосили намагаються забезпечити рублевим заощадженням захист від інфляції, підвищуючи відсоткові ставки. За останні два місяці вони зросли на кілька відсоткових пунктів. Але поки що в більшості банків середня ставка за депозитом становить 22-23%. За прогнозами експертів, при нинішніх темпах інфляції і зростання ставок за вкладами, власники рублевих заощаджень програють.
Андрій Кожем'якін
За матеріалами:
Україна Криминальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас